Според психолозите от МВР

Нападателят на Доган не е искал да го убива, а да го уязви

Кокинов: Не трябва да има обвинения срещу делегатите от ДПС, линчували Октай Енимехмедов

Нападателят на Доган не е искал да го убива, а да го уязви

25-годишният Октай Енимехмедов, който нападна с газов пистолет пожизнения лидер на ДПС Ахмед Доган по време на словото му пред Осмата национална конференция на партията в събота, изобщо не е имал намерение да убива политика, а само да го уязви. Мотивът му бил личен, защото според него "Доган манипулирал хората". Искал да предизвика политически преврат и да покаже на лидера на ДПС, че нещата трябва да се променят. Това е заключението на експертите от Института по психология към МВР, които са работили по случая до късно през нощта, обяви на извънредна пресконференция в неделя шефът им Неделчо Стойчев.

"В дома на извършителя в София е намерено и предсмъртно писмо, защото е смятал, че може да загине. Енимехмедов е използвал сигнално-звукови патрони, като целта му е била да покаже чрез звук на Ахмед Доган и на всички присъстващи, че мнението му трябва да бъде зачетено и Доган да разбере, че не е недосегаем", обобщи мотивите на нападателя Стойчев.

Писмото било адресирано до майката на младия мъж и в него той се извинявал, че може и да няма възможност да завърши висшето си образование. 25-годишният бургазлия е студент по архитектура, пети курс във ВИАС в София.

Освен това в апартамента му в София са намерени българското знаме и това на ЕС.

По думите на самия Енимехмедов пред разследващите той сам е планирал "акцията" си и "по никакъв начин не приема да бъде свързан с други хора и мотиви", разказа още шефът на психолозите в МВР.

Според Стойчев, намеренията на Енимехмедов достатъчно категорично се доказват и от факта, че пистолетът е бил зареден със сигнално-звукови патрони, които могат само да произведат силен звук.

От МВР съобщиха окончателно, че в нападателя е имало само един нож, който според Неделчо Стойчев "носи всеки мъж за да си подостри молива или да си нареже хляба".

Енимехмедов ще бъде обвинен за закана за убийство и хулиганство, а не за опит за убийство, реши прокуратурата, след като стана ясно, че с двата звукови и единия патрон с технически пипер няма как Ахмед Доган да бъде убит.

Нападение "за доброто на държавата"

"Една от целите на извършителя е да стане публично известен и да сподели вижданията си. Той се описва като български патриот, който прави това за доброто на държавата... Октай Енимехмедов се определя като честен човек, с висок морал, и напълно самостоятелен в решенията си. Неговото деяние представлява еманация на неговото его, чрез което иска да покаже, че присъства в този свят и има какво да каже на обществото", добави още директорът на Института по психология към МВР.

"Това, което беше намерено на адреса му в София, ще ни помогне да тълкуваме този случай", коментира доста лаконично и вътрешният министър Цветан Цветанов, който благодари на колегите на Стойчев, че са работили с Енимехмедов до 3.00 часа сутринта в неделя.


Час преди пресконференцията в МВР, градският прокурор на София Николай Кокинов също заяви, че засега няма никакви данни, че нападателят е планирал деянието си заедно с други хора. Уточни накратко, че в общи линии мотивите му са били лични.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче коментира пред БНТ, че ще бъде проверявана и версията за съучастници, която не може да бъде все още изключена на този етап.

Кокинов потвърди информацията от събота вечерта, че 25-годишният бургазлия няма да бъде подвеждан под отговорност за опит за убийство, тъй като с газовия пистолет без пълнител и трите патрона (2 сигнално-звукови и един с лютив спрей – бел.ред.) обективно не е било възможно да бъде извършено убийство.

Енимехмедов е обвинен за едро хулиганство и закана за убийство. Ако вината му бъде доказана в съда, той може да получи до 5 години затвор, тъй като според разпоредбите на Наказателния кодекс проявата му се отличава с особена дързост. Затова и ще остане зад решетките за 72 часа, след което се очаква да му бъде поискан постоянният арест от Софийския районен съд, уточни още Кокинов.

Вътрешният министър Цветанов заяви още в събота, че Енимехмедов е криминално проявен, има и присъди, бил е арестуван за хулиганство, лека телесна повреда и притежание на наркотици.

По думите на Цветанов МВР изяснява все още дали Енимехмедов е бил член на ДПС, дали е бил в младежката организация в действителност или е бил симпатизант. Проверява се и дали наистина е участвал в тази младежка конференция на ДПС (бел. ред., нападателят е бил допуснат с карта от форум на младежката организация на ДПС, който е бил проведен през ноември 2012 година).

"Необходими щети или вреди при обезвреждане на престъпник"

От думите на градския обвинител стана ясно още, че над десетте делегати на ДПС, които буквално линчуваха в продължение на 5-6 минути Октай Енимехмедов, не трябвало да бъдат обвинявани за действията си, тъй като ставало въпрос за "необходими щети или вреди при обезвреждане на престъпник".

Въпреки множеството видеокадри, на които ясно се вижда как над десетима съпартийци на Доган налагат с юмруци и ритат с крака по цялото тяло и главата 25-годишния мъж, градският обвинител смята, че това е просто реакция в състояние на афект и изненада и не би било логично да се търси наказателна отговорност.

Той не коментира възгласите "убийте го" и "бийте го", които съпровождаха грозната сцена. Тя получи и сериозен международен отзвук, като не бе подмината в нито една от информациите за случая в световните агенции. Кадрите, на които делегатите пребиват Енимехмедов бяха показани и от "Евронюз" в легендарната им рубрика "Без коментар".

Мнение, различно от това на Кокинов обаче изрази в събота вечерта шефът на столичната полиция Валери Йорданов, който заяви, че "зависи от прокуратурата, но според мен побойниците ще бъдат поставени под отговорност за действията си".

Такава позиция бе изразена веднага след безпрецедентния инцидент и от близо 3000 потребители на социалната мрежа "Фейсбук", които се включиха в група "Съд за публичните побойници на нападателя".

"Сега всичките ритни-делегатковци на съд. Има предостатъчно кадри и снимки! Да видим дали ще има оставки в НСО и дали онези дебелаци-дъртаци, дето скачаха по нападателя и го ритаха в главата ще бъдат наказани. Щото нали ако сме правова държава това си е насилие и произвол. Има си закони, нека нападателят да бъде съден, но не и пребиван от бой на обществено място", гласи основната информация към групата. В интернет се разпространява и подписка по същата тема, в която вече са се включили над 1000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?