Връщайки се триумфално в залата

Доган се оттегли от лидерския пост в ДПС и го даде на Лютви Местан

Стрела към ГЕРБ: "Диктаторите не разбират от базови ценности, но по-добре от нас усещат силата на властовата система"

сн. БГНЕС

Ахмед Доган се оттегли от лидерския пост в ДПС и го даде на досегашния си заместник Лютви Местан. Това стана, след като на закрито заседание делегатите на отчетно-изборната конференция уважиха подадената оставка на несменяемия си до днес лидер и избраха на негово място Местан, както поиска Доган.

Догат е избран за пожизнен почетен председател на движението. Той ще продължи да участва в политическия живот и ще бъде включен в листите на партията за изборите. Местан е избран за председател на ДПС с абсолютно мнозинство. И както Ахмед Доган бе осветен като сътрудник на Държавна сигурност с псвдоним "Сава", така и приемникът му на поста председател на ДПС Лютви Местан е бил сътрудник на ДС по линия на ВКР с псевдоним "Павел".

Преди това Доган се върна триумфално в залата, където се провеждаше отчетно-изборната конференция на ДПС. Това стана около 16.40 часа – три часа след като заседанието бе прекъснато заради неуспешния опит за покушение срещу него.

Заедно с Доган бе цялото ръководство на партията.

Лидерът на партията бе в добро разположение на духа и не се виждаше да е разстроен от случилото се.

Залата го посрещна, станала на крака. Разнесоха се френетични викове на одобрение и радост и скандирания "ДПС".

В речта, която след възобновяване работата на конференцията бе раздадена на делегатите, се казва изрично, че Доган се оттегля и предлага за лидер на партията да бъде избран Лютви Местан.

Тя бе прочетена от Филиз Хюсменова и бе прекъсвана често от ръкопляскания и скандирания. А самото обявяване на оттеглянето на Доган бе посрещнато доста вяло, вероятно заради емоционалното изчерпване на делегатите след преживяния шок от атентата и заради разгласеното предварително намерение на Доган да излезе от ръководството на партията.

Речта на Доган съдържаше три момента – емоционална оценка на "28 години начело на ДПС", включващи петте години от политическата биография на Доган преди 1990 г., мотивиране на предложението Местан да заеме лидерския пост и политическа оценка на ГЕРБ и лидерството на Бойко Борисов и очакванията за изборите.

"ДПС и аз сме едно – взаимно се създавахме"

"Скоро една интелектуалка се пошегува в медиите, че ако Доган твърди, че небето е синьо, това също ще провокира негативни реакции. Може да се тълкува като доганизиране на космическото пространство", иронизира в речта си лидерът на ДПС.

Според него тъкмо затова "борците за свобода трябва да имат правото на свободен избор кога да се оттеглят от нагнетения терен на борбата за право, свобода и демокрация, за да предоставят възможността на други да поемат щафетата".

Обяснявайки защо твърдо иска да се оттегли, Доган заявява, че прави това "с дълбокото съзнание за необходимостта от подобен акт в името на свободата и развитието на ДПС".

"Изтърканите клишета за профила на ДПС се въртят около идеята за партия от лидерски тип. Това е вярно за непосветени, защото ДПС е много повече от това", казва в речта си Доган.

И тук обяснява дълбоката връзка, по думите му, между него и партията. "Моята роля се свежда до шанса на живота ми да дам първия тласък за развитието на ДПС", казва Доган и обяснява, че ДПС и той са се създавали взаимно. ДПС е другото негово "аз", от което не може да избяга и което е 28 години от живота му.

За оставката си той обяснява, че когато преди три години на Седмата партийна конференция я депозирал, тя е била приета на шега. Този път е категоричен, че се оттегля и не може да бъде разубеден.

"Местан е респектиращ парламентарист, един от най-добрите трибуни и е от Кърджали"

В тази част на речта си Доган обяснява защо предлага на лидерския пост Лютви Местан. Основният мотив, според него, че това е "респектиращ парламентарист", "един от най-добрите трибуни", с "визионерски усет", "диалогичен с другите партии", "борбен", със "здрав усет за преценка на ситуацията и взимане на политически решения".

И не на последно място – Местан е от Кърджали. Доган подчертава колко важно е мястото на Кърджали в структурата на партията.

Като във всяка своя политическа реч, Ахмед Доган отделя значително място на предстоящите парламентарни избори, като не пропуска да отбележи, че България влиза в петгодишен цикъл на ежегодни избори. Тук той подчертава, че демокрацията не е даденост веднъж завинаги и е много уязвима.

"Диктаторите не разбират от базови ценности"

С което прави преход към оценка на ГЕРБ, премиера Бойко Борисов и медийното и общественото възприемане на лидера на управляващата партия. "Виждайки как реагират медиите и обществото на поведението на един мачо като от геройско видео, ти става тъжно и мъчно", казва той.

"Диктаторите не разбират от базови ценности и стратегия за развитие на страната, но те по-добре от нас усещат инстинктивната сила на властовата система и нейните инструменти – особено микрофона, камерите и силовите инструменти", казва още Доган и продължава:

"Могат да ти вземат бизнеса, а ти трябва да си благодарен. Могат да те фалират, а ти да мълчиш и да се страхуваш. Могат да те компрометират чрез медиите до степен, че да не се познаеш в огледалото...".

Доган отделя място в речта си и на процеса срещу имамите в Пазарджик, съдени за проповядване на антидемократични ценности.

"Когато се запознах с обвиненията срещу 11-те имами, се стреснах. Те бяха обвинени по същите членове от глава 1 на НК, по които бях обвинен аз, по време на тоталитарния режим", казва Доган. "Най-странното беше, че в съдържанието на обвинението основните аргументи бяха изфабрикувани на базата на допускането, че по-различната интерпретация на кораничните текстове води до застрашаването на националната сигурност. Благодаря на европейските либерали за разбирането и подкрепата по този казус на либерален форум в Дъблин, каза още лидерът на ДПС.

"Това е произвол на държавата спрямо правата и свободите на гражданите", заключи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?