Цветанов: Трябва да сме доволни от разследването на инцидента

Вътрешният министър, също като Коджейков, не пожела да признае за гаф на НСО

Цветанов: Трябва да сме доволни от разследването на инцидента

"Ние трябва да сме удовлетворени от това, което имаме до този момент и трябва да разберем дали има реално подбудител". Така коментира в понеделник пред бТВ вътрешният министър Цветан Цветанов безпрецедентния инцидент с оттеглилия се в събота лидер на ДПС Ахмед Доган.

Той лаконично отклони тезата на ген. Атанас Атанасов, който по-рано за пореден път предположи, че нападението над Доган е било "театър", организиран от бизнес или политически кръгове, които са заинтересовани "сатанизираният му образ" да остане начело на ДПС преди парламентарните избори т.г.

"Никой не е казал, че разследването е приключило. Никой не е казал, че няма да продължат процесуално-следствените действия. След като бях в НДК, впоследствие се чух и с премиера, за да го информирам за актуалната ситуация на място. След което се договорихме аз да отида до Правителствена болница, за да разговарям с лидера на ДПС Ахмед Доган", коментира кратко Цветанов думите на бившия шеф на Националната служба за сигурност, че има само 1% вероятност нападателят Октай Енимехмедов да е действал съвсем сам, както убедено твърдят от МВР вече втори ден.

"Много ясно беше казано от психолозите на МВР, които работиха с Октай. И вие знаете, че в началния етап на неговото задържане, той ограничи разговори по каквато и да е тема с полицаите, разследващите и, разбира се, с всички други компетентни представители на съответните институции. Той се отпусна да разговаря в Института по психология, където психолозите успяха да спечелят неговото доверие, за да може той да каже всичко това, което психолозите във вчерашния, направиха като нарочен брифинг точно по тази тема", подкрепи Цветанов официалната позиция на министерството за нападението.

Версията, че Енимехмедов е действал сам, бе съобщена в неделя от шефа на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев, като междувременно в някои издания излязоха подробни цитати от намереното в квартирата на Енимехмедов предсмъртно писмо, както и от друг лист, на който с изрязани букви от вестници било написано "Аз действам сам".

"Дал си е сметка какви са вариантите и ги е обмислил - или да умре, или да оцелее и да каже защо го е направил. Той не е носител на идеи, просто иска чрез действията си да покаже на Доган, че не е недосегаем, че греши. Той е харесвал Доган и се е разочаровал, че той не е честен с хората си", обясни и в понеделник пред бТВ шефът на МВР психолозите Стойчев.

Отхвърляйки други версии за случилото се, министър Цветанов отхвърли и претенциите на ДПС, че в случая става дума за опит за политически атентат, който родните служби опитват да прикрият. Затова и от партията, ръководена вече от Лютви Местан, поискаха в неделя международно разследване на инцидента.

"Ако проследим цялата хронология от момента, в който бях в НДК заедно с градския прокурор Кокинов, знаете, че ние заедно застанахме пред медиите и казахме това, което беше известно към тогавашния момент. Както г-н Кокинов каза, че има опит за убийство, никой не противоречеше в този момент, защото липсваше експертиза за техническото състояние на пистолета. Само се знаеше, че това е газов пистолет, но има случаи, в които газов пистолет може да бъде преправен на боен. Техническата експертиза и експертната справка беше прочетена от директора на СДВР Валери Йорданов в 20.30 часа в събота, за да не допуснем подобни спекулации и, разбира се, да информираме обществеността за всичко, което е свързано с разследването в съответните етапи на времевите порядки", контрира в характерния си стил МВР шефът в понеделник.

Той отклони и критиките на ДПС към работата на полицията, която според делегатите на паритята се е появила в сградата на НДК над час след нападението над Ахмед Доган. Според Цветанов сигналът за действията на Енимехмедов бил подаден в 12.25 часа в събота в Четвърто РПУ и в 12.30 часа в НДК вече имало униформени и цивилни служители.

"Това, което мога да кажа е, че дори, когато аз бях в НДК, служителите от МВР, които бяха – дознателите, полицейските служители, които бяха цивилни и трябваше да извършат съответния оглед, служителите, които бяха от СДОТО, те също бяха цивилни. Дойдоха със съответната апаратура, за да се направи проверка на залата. Полицейската униформа, когато не е била забелязана там, не означава, че няма полицейски служители, които са започнали да правят съответните процесуално-следствени действия", добави силовият вицепремиер.

Подобно на шефа на НСО Тодор Коджейков, който в събота не призна никаква вина на подчинените си за неадекватните им действия при нападението, Цветанов също не пожела да коментира по никакъв начин мерките за сигурност, предприети от гардовете на службата.

Каза лаконично единствено, че ако действията на НСО са били неадекватни, ще има санкции, но не пожела да конкретизира какви ще бъдат те. Не коментира и факта, че подчинените на бившия телохранител на премиера Бойко Борисов – Коджейков, са допуснали Октай Енимехмедов да се качи на трибуната и да натисне два пъти спусъка на газовия си пистолет, както и обстоятелството, че след това нападателят бе повален на земята от делегати от ДПС.

МВР шефът предпочете да фокусира вниманието си към действията на около десетима съпартийци на Доган, които в продължение на 5-6 минути след нападението буквално линчуваха Енимехмедов пред камерите на телевизиите.

"Това е едно сериозно насилие, което беше видяно чрез медиите и показва същността на ДПС. Придържайки се към подобен произвол, ДПС застанаха зад действията на тези свои членове и симпатизанти, дори се стигна да му свалят панталона, след като лицето беше обезвредено и не можеше да направи нищо", възмути се Цветан Цветанов.

Въпреки това засега от прокуратурата не планират повдигане на някакви обвинения срещу участвалите в побоя делегати на ДПС, като по думите на градския прокурор Николай Кокинов действията им представлявали "необходими щети или вреди при обезвреждане на престъпник".

Споделяне

Още по темата

Още от България