КСНС осъди нападението над Доган и излезе с препоръки към НСО

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента осъди на заседанието си във вторник като недопустим и престъпен акт нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

Съветът се е обединил около няколко предложения към държавните органи и институции във връзка с нападението. Националната служба за охрана трябва да оптимизира организационната си структура, подзаконовите и административните актове, регламентиращи дейността ѝ, подготовката и преподготовката на служителите, системите за оперативно планиране, координация, взаимодействие и контрол.

КСНС предлага Националната служба за охрана да разработи програма за техническото и технологично обновяване на средствата за охрана и материалната база за подготовка на служителите, която да бъде ресурсно осигурена.

“Компетентните държавни органи и институции, работещи по случая, не трябва да оставят съмнение в обществото за обективността на резултатите от хода на разследването и да си свършат работата бързо и качествено”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

“Нападението над Ахмед Доган е недопустим акт на посегателство, който нанесе вреди на репутацията на България“, заяви той.

“Ще направим оценка на възможните вредни последици на нападението над Ахмед Доган. Целта е ограничаване на последиците и недопускане на подобни прояви в бъдеще”, посочи още Плевнелиев.

“Надявам се политическите партии да поемат ангажимент да не използват нападението над Ахмед Доган за политически цели и да се въздържат от непремерени реакции и реторика, която може да предизвика обществено напрежение“, коментира Плевнелиев. По думите му приетата декларация от Народното събрание, осъждаща нападението над Доган, е положителна стъпка.

Президентът благодари на парламента за пакета от законопроекти за специалните служби, който беше приет на първо четене. Вярвам, че законите ще бъдат окончателно приети до края на април тази година, посочи Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?