Цацаров обсъди с шефа на ОЛАФ 2-3 случая на злоупотреби с евросредства

България и Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) имат ползотворно сътрудничество и съвсем открит диалог. Това заяви пред български журналисти в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров след работна среща с генералния директор на службата Джовани Кеслер, предаде БТА в кореспонденция от Брюксел.

Разговорът бил по две основни теми - за създаването на Европейската прокуратура, както и някои разследвания, водени от ОЛАФ у нас.

Българската позиция е изцяло в подкрепа на предложението на Европейската комисия за обособяването на главен прокурор на ЕС и национални структури на Европейската прокуратура в отделните държави от Общността. Цацаров изрази очакване до декември общо 10 държави от ЕС да подкрепят идеята на ЕК, при положение, че изискването е подкрепа да бъде намерена поне в девет страни. Преди седмица главните прокурори на България, Испания, Португалия и Италия са подписали документ в подкрепа на идеята на ЕК за модел на европейската прокуратура. На главния прокурор му предстоели и разговори в тази насока с колегите му от Румъния, Хърватия и Гърция за уеднаквяване на позициите.

Двамата с Кеслер са обсъдили случаи у нас, свързани със злоупотреба с европейски средства, при които не са налице само предпоставките за възстановяване на средствата по дадени проекти, но и определени данни за престъпление, по които следва да се търси наказателна отговорност. Главният прокурор изрази очакване до края на годината България да разполага с първия доклад на ОЛАФ по водените разследвания, предвид промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които докладите на службата придобиха доказателствена стойност.

По-конкретно става дума за два-три разследвани случая. Не става дума за нещо свръх крупно, поясни главният прокурор.

Той заяви, че случаят САПАРД е най-силният аргумент сред българското обществено мнение за това, че Европейска прокуратура трябва да съществува. Тази констатация е минус за нас самите. Никой, с когото до момента съм разговарял, не приема елементарната логика, че един и същи случай ((САПАРД) може да получи едно решение в Германия и различно решение в България. Това не може да бъде възприето като нормално и логично дори от нашето общество, допълни Цацаров.

Дали може да има полезен ход в този случай, ще се реши след приключването на производството във Върховния съд по искането за възобновяване на делото, поясни той. Ако има положителен резултат, може би ще съумеем да постигнем полезен ход и да покажем, че не решаваме еднаквите случаи по различни начини, заяви главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?