Прокуратурата ще учи 80 магистрати на диалог с гражданското общество

Сн. БГНЕС

Прокуратурата започва работата по проект с европейско финансиране за обучаване на 80 прокурори и 40 свои служители за взаимодействие с граждани, неправителствени организации и медии. Това бе обявено във вторник по време на специална пресконференция на ръководителите на проекта Галина Тонева (бивш зам.-главен прокурор) и Стелияна Кожухарова (говорител на бившия главен прокурор Борис Велчев).

 

Проектът се финансира по оперативна програма "Административен капацитет" и е на стойност 600 000 лева. Договорът за неговото осъществяване бе подписан преди една година от екипа на Борис Велчев. Забавянето бе обяснено със смяната на ръководството в прокуратурата и новите му идеи за връзка с гражданското общество и медиите.

 

Новият главен прокурор Сотир Цацаров встъпи в длъжност в началото на тази година. Едно от големите му обещания бе да създаде обществен съвет към прокуратурата, но след встъпването му на поста по тази тема спря да се говори. В проекта по ОПАК също не се споменава като цел създаването на обществен съвет.

 

С близо 600 000 лева прокуратурата има за цел да обучи ръководители на прокуратури и говорители на прокуратури за контакт с гражданското общество и медиите. Държавното обвинение ще поръча и социологическо изследване сред целеви групи, за да се изясни какъв точно е имиджът на институцията. Ще бъде проучен и опитът в тази област на прокуратурите на две страни от ЕС.

 

Галина Тонева обясни, че досега имиджът на прокуратурата като институция се люшка между одобрението на 15-20 процента от хората и неодобрението над 50 процента. Регулярните изследвания са правени от НЦИОМ. По ОПАК обаче ще бъде направено първото по рода си социологическо проучване за имиджа на прокуратурата сред цели групи.

 

"Проектът няма за цел да прави медийна стратегия само на главния прокурор, а такава на цялата институция", поясни Галина Тонева.

 

Съвсем откровено заместник-главният прокурор и настоящ шеф на Върховната административна прокуратура Камен Михов обяви, че проектите с европейски пари са полезни, за да се "запълнят дупките в бюджета на прокуратура". Той пожела успех на групата, която ще реализира проекта, и обеща съдействието на ръководството на държавното обвинение. Писмо, с която декларира своята подкрепа, изпрати и главният прокурор Сотир Цацаров.

_______________

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още от На фокус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?