Прокуратурата смекчи обвинението срещу Божков за компенсаторките

В петък миналата седмица прокуратурата повторно е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия министър на промишлеността Александър Божков и заместничката му Едит Гетова по разследването за компенсаторките, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Точно преди една година и 11 дни - на 18 март 2003 г., Софийски градски съд прекрати делото заради груби нарушения на прокуратурата в досъдебното разследване. Сега подчинените на Филчев го внасят отново, но вече са променили обвинението си към бившия вицепремиер от правителството на ОДС. Преди година прокурорите го обвиняваха в присвояване в особено големи размери, което по закон се наказва със затвор до 30 години, а сега - в умишлена безстопанственост, където наказанието е до 10 години.

Това е второто обвинение срещу бившия вицепремиер в рамките на 10 дни. Засега името на Божков е единственото, което излиза от прокуратурата след обещаната от главния прокурор Никола Филчев "вълна от обвинителни актове срещу хората, забогатели по престъпен начин", макар че обвиненията срещу бившия вицепремиер не са за незаконно забогатяване.

Според официалното съобщение от прокуратурата по новото обвинение за компенсаторките, като министър на промишлеността Божков е проявил умишлена безстопанственост при обезщетяването на наследниците на Вахан Енгибаров за фабрика "Струг", като е издал компенсаторни записи, надвишаващи 573 пъти реално дължимото обезщетение. Същото е сторила и заместничката му Едит Гетова, която издала компенсаторни записи, надвишаващи 567 пъти реалното обезщетение. Според прокурорите, с действията си Божков и Гетова причинили вреда на държавата за 52 млн.лв.

По делото обвиняеми са и двете лицензирани обвинителки Кичка Станева и Светлана Маринова, които са дали неверни оценки при определянето на обезщетенията.

"Не знам какво точно означава умишлена безстопанственост - вероятно сега прокуратурата смята, че не съм откраднал пари, а съм си затворил очите, докато други са ги крали", коментира промяната във формулировката на обвинението Александър Божков. Въпрос на време е да стигнем и до третата фаза, в която ще се окаже, че съм напълно невинен, защото това е истината, допълни той пред Mediapool.

Бившият вицепремиер вече бе оправдан от първа съдебна инстанция по първото дело срещу него, повдигнато от прокуратурата - за продажбата на цех в село Цалапица. Обвинителите в момента обжалват решението на съда на втора инстанция.

Споделяне

Още от България