Прокуратурата ударно пише нови закони

Изключителна законотворческа активност демонстрира ръководената от Никола Филчев Върховна касационна прокуратура. Миналата седмица бе обявено, че се замисля закон за борба с организираната престъпност, а днес стана ясно, че се готви и втори закон - срещу тежките икономическите престъпления.

Законодателната работа на прокурорите се вписва в подетата от Филчев атака към депутатите, че имат неизпълнен дълг пред МВР, защото не приемат закони, подпомагащи борбата с организираната престъпност.

Зам.-главният прокурор Христо Манчев обяви, че законопроектът за борба с тежката икономическа престъпност и корупцията вероятно ще обхване правата и задълженията на отделните органи, специализирани в борбата с икономическите престъпления и корупцията. По думите му законът ще съдържа изисквания, санкции, препращащи норми към други закони и предложения за изменения на пет-шест други закона, "от значение за ефективната работа".

От обяснението на прокурора излиза, че е замислен нов закон, който да задължи властите да изпълняват съществуващи закони.

За идеята на Върховната касационна прокуратура да изработи самостоятелен закон за борба с организираната престъпност пръв преди седмица съобщи ръководителят на отдел "Следствен" във ВКП Цеко Йорданов.

Тогава от думите му стана ясно, че основната цел на новия законопроект е да регламентира правилата за създаване на смесени екипи между различните държавни ведомства, които да работят съвместно срещу организираната престъпност.

"По същество това е закон, който ще съдържа правила, с които ще бъдат изградени съответните структури и екипи за борба с тези нови форми на престъпна дейност - не само прокуратура и МВР, но и други ведомства, които имат отношение към престъпната дейност", заяви Йорданов.

Днес Христо Манчев поясни, че имало две становища по законопроекта за борба с организираната престъпност, които в момента се обсъждали. При всички случаи магистратите обаче щели да се придържат към отделни разпоредби на немското и на италианското законодателство за борба с мафията.

Вече били постъпили становищата на различни министерства в прокуратурата. В момента, в който бъдем готови, може би в началото на следващата година, те ще бъдат представени, каза още Манчев.

От изявлението на Цеков, а днес и на началника му Христо Манчев не става ясно какво пречи в момента на държавните органи от изпълнителната и съдебната власт да координират усилията си, още повече че прокуратурата и по сега действащите закони има право да разпорежда на всички държавни органи - МВР, данъчни, митница и т.н., да предприемат определени действия.

Споделяне

Още от България