Прокуратурата започва проверки и в музея на Бобокови

Пламен и Атанас Бобокови, снимка: БГНЕС

Седмица след ареста на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови прокуратурата обяви, че започва проверки и в техния частен музей. Към момента събитията около двамата се развиват по същия сценарий както при хазартния бос Васил Божков, чиято антична колекция бе иззета от разследващите. В отговор той заведе дела срещу държавата. Междувременно Атанас Бобоков обяви, че се оттегля от управлението на компанията за акумулатори "Монбат".

Нумизматика

Братя Бобокови са собственици на Нумизматичен музей-Русе чрез фондацията си. Според сайта на музея в момента тече възстановяването на сграда, в която трябва да се помести личната им колекция. Става дума за сградата на бившата Музикална гимназия в града, която е над стогодишна и има архитектурна стойност .

"Продължавайки първоначално заложените функции на сградата – образователните, музеят е един от най-младите в Европа и има амбиция да функционира като европейски научно-изследователски център по нумизматика. Предвижда се образователна, експозиционна и научно-изследователска дейности в областта на нумизматиката, археологията, художествения медал, както и изложбена дейност в сферата на кавалетните и съвременни форми на изкуство, организирането на събития свързани с дейността на институцията и популяризирането на българските история и култура", пише на сайта на музея.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_95af7aed043ec6a456d455e36b830e09.jpg
Сградата на бившата Музикална гимназия в Русе, Снимка: Нумизматичен музей-Русе

Спазва ли се законът?

Формално целта на прокурорската проверка е да се провери дали е спазен Законът за културното наследство, става ясно от съобщението на държавното обвинение. По-специално ще се проверяват идентификацията и регистрацията на колекцията.

"Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности", заявяват от прокуратурата.

Проверката е възложена от върховната административна прокуратура и ще се извърши от министерството на културата. Засега за изземване не се говори.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_e3961db60ae83fd05a2233b693bd02dc.jpg
Част от колекцията на братя Бобокови, Снимка: Нумизматичен музей-Русе

С оглед стабилността

Атанас Бобоков се оттегля от поста си изпълнителен директор на "Монбат", става ясно от съобщение, публикувано на сайта на дружеството. В момента бизнесменът е в ареста. По-малкият му брат Пламен Бобоков бе освободен срещу гаранция от 1 млн. лв.

Двамата бяха арестувани в рамките на разследването по вноса на италиански боклук у нас. То започна малко преди Нова година, след като карабинерите спряха влакова композиция, натоварена с отпадъци за България. Впоследствие италиански боклук бе открит на площадка край Плевен.

Прокуратурата твърди, че Бобокови са участвали в схема, ръководена от бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, който също бе арестуван. Тезата на разследващите, че Бобокови са се възползвали от схемата и вместо да изнасят опасния отпадък от рециклиране на акумулатори в чужбина, отпадъците са складирани у нас. Разследващите твърдят, че двамата са били много близки с Живков, който пък натискал служители да издават или да отказват издаването на т.нар. нотификации, т.е. разрешения за внос и износ на отпадъци. В ареста са и бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, както и двама бизнесмени – бившият и настоящият собственик на площадката с италианския боклук.

При задържането на Бобокови бе иззета снимка със списък на гърба ѝ. В него са имената на множество богати българи с изписани срещу тях суми. Тази снимка бе пусната от прокуратурата в публичното пространство без обяснение какво се доказва с нея. Самият Атанас Бобоков твърди, че това е списък, който преписал от книга за богатите българи.

Споделяне

Още по темата

Още от България