Фирма от аферата с Бобокови остана без разрешително за работа с отпадъци

Площадката за отпадъци в Лом на фирмата, която не спазвала екоизискванията, сн. МОСВ

Без разрешително за работа с отпадъци остана фирмата "Тон Еко", която според прокуратурата е сред замесените в престъпна схема за злоупотреби със складиране на опасни отпадъци, ръководена от бившия зам.-екоминистър Красимир Живков и с участието на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите в петък.

Разрешителното е било отнето на 9 юни след като извършена по нареждане на министър Емил Димитров проверка на площадката на фирмата в Лом.

Установено било, че складираните на площадката на дружеството опасни отпадъци надвишават многократно разрешеното количество в издадено през 2018 г. от РИОСВ – Монтана разрешение.

Не се посочва обаче какви са реално установените количества отпадъци и с колко надвишават те позволеното в разрешителното.

На площадката в Лом също така не е имало монтирано съоръжение за третиране на отпадъци, и не е извършвана дейност по оползотворяване на опасни отпадъци, каквато се е очаквало дружеството да изпълнява.

Към момента прокуратурата не е казвала какви количества отпадъци от рециклирането на оловно-акумулаторни батерии в "Монбат Рисайклинг" са получили "Тон Еко". както и другите замесени в случая компании "Сън Тур" и "Глобал Ресайклинг". Не е ясно какви пари е плащала "Монбат Ресайклинг" за оползотворяването на тези отпадъци, които са останали по площадките, и колко би изхарчила при предаването им в чужбина. Не се посочва платените суми за какво са използвани.

Собственик на "Тон Еко" от февруари 2019 г. е Христо Методиев, но подсъдим в случая с отпадъците е предишния ѝ притежател Айгюн Еминов, който обаче в момента е едноличен акционер в "Сън Тур". Еминов е под домашен арест.

В схемата се твърди, че участва и друга фирма на Еминов – "Феникс Плевен",  която също така бе замесена в случая с нерегламентираното съхранение на италиански смесен боклук, приет за рециклиране, което така и не е станало. В ареста е и един от бившите собственици на "Феникс Плевен" – Николай Миховски.

На разпит е призован в прокуратурата на 29 юни и бившият собственик на фирмата "Глобъл Ресайклинг" Васил Коцев, когото основният свидетел на обвинението Васил Богданов нарича "сина на Красимир Живков". Богданов, който е бил дългогодишен член на управата на "Монбат Рисайклингт" напуска дружеството в края на юли сред раздор с Бобокови. Той твърди, че "Глобъл Ресайклинг" на практика се управлявала от бившия зам.-министър Красимир Живков. Коцев отрича да познава Живков извън това, че и двамата са от Ботевград.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?