Прокуратурата засега мълчи за акцията в БФС

МВР ще "установи" и "вземе отношение" към футболните хулигани

Снимка: МВР

Специализираната прокуратура обяви в сряда, че засега няма да дава публична информация за акция в Българския футболен съюз от вторник. Причината е, че изкарването на част от събраните данните може да попречи на разследването.

"Данни за резултатите ще бъдат предоставени в максимално голям обем при първа възможност по преценка на наблюдаващия прокурор", се казва в съобщението на държавното обвинение.

По-рано през деня МВР съобщи, че е започнала операция по установяване и вземане на отношение срещу футболните запалянковци, които демонстрираха с нацистки поздрави и животински скандирания на мача България-Англия в понеделник.

Полицията рязко смени позицията си отпреди два дни. В съобщението, пуснато от МВР след футболната среща, се твърдеше, че мачът е минал без произшествия. След последвалия скандал, който стигна до най-високо правителствено ниво между двете държави, МВР е решило да вземе мерки.

Към момента са задържани шестима души, става ясно от съобщението. В съобщението е записано само, че тяхната "съпричастност" се изяснява. Не се знае какво планира да предприеме полицията по-нататък.

"През днешния ден продължава работата по установяване на други участници в инцидента. Събраните материали ще бъдат докладвани в прокуратурата", се посочва в съобщението.

"В момента са установени 15 лица, като спрямо 9 лица до момента са събрани данни за участието им в тази противообществена проява. Материалите ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура, евентуално за данни за престъпление. В момента в Първо районно има задържани шест лица. Други трима се издирват. По отношение на всички останали установени до момента лица продължаваме работата. Всички нарушители на обществения ред, които си позволят такова поведение, ще бъдат призовани, някои от тях задържани, и спрямо тях ще бъде взето отношение", заяви пред БНР шефът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Поведението на българските запалянковци се превърна в основна тема на английските медии. Говорител на британския премиер Борис Джонсън призова УЕФА да накаже България заради расистките прояви. От футболната федерация обявиха, че започват разследване и срещу България, и срещу Англия.

Във вторник премиерът Бойко Борисов заяви, че става дума за група от "олигофрени", заради които България е представена като расистка страна. Заради проблемите по време на мача той поиска оставката на шефа на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов. Той първоначално заяви, че няма да се оттегли от поста, но след подаде оставка

Часове по-късно ГДБОП нахлуха в офисите на футболната централа в столичния квартал "Бояна". Според Борисов полицията търси доказателства за корупция и уговаряне на мачове. Засега нито от МВР, нито от прокуратурата са съобщили официално нещо за операцията.

Споделяне

Още от България