Прокурорката, която не разследва "Апартаментгейт", оглави спецпрокураурата

Снимката е архивна, БГНЕС

Прокурор Валентина Маджарова бе определена в сряда за временен началник на Специализираната прокуратура. Преди това тя беше заместник-шеф на структурата, но след серия от рокади се издигна.

До този момент временен началник бе Христо Динев. Той натрупа управленски опит като началник на районната и градската прокуратура в София. Сега стана ясно, че Христо Динев е подал оставка като магистрат и ще напусне системата.

През последните месеци шефската позиция в спецпрокуратурата бе заемана от известния прокурор Димитър Франтишек Петров. Той подаде оставка от позицията по неясни за широката публика причини. Сега обаче Франтишек е кандидат за шеф на Апелативната специализирана прокуратура.

Прокурор Маджарова отказа да образува наказателно дело срещу тогавашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов след замесването му в "Апартаментгейт". Причината е, че не са били събрани "доказателства за извършени корупционни или други престъпления".

За решението на прокурор Маджарова се разбра на 27 май тази година. Само два дни по-късно главният прокурор Иван Гешев я награди за проявен професионализъм в работата.

Специализираната прокуратурата се напуска и от Даниела Начева. Преди година Начева беше кандидат за шеф на институцията, но впоследствие се отказа от участие поради лични причини. Преди две седмици тя подаде оставка и като заместник-шеф на спецпрокуратурата, а сега напусна съдебната система, напомня lex.bg.

Другата оставка за деня е на Цветомила Събинска, която е шеф на районната прокуратура във Враца. Тя също напуска системата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?