Пролетното "Стройко 2000" залага на енергийната ефективност

Разрешаването на екопроблеми и ефективното използване на енергията ще са акцентите на тридесет и четвъртото издание на изложението “Стройко 2000“, което ще се проведе в НДК в София от 24 до 30 март. Посетителите ще могат да видят и традиционните материали и стоки на компаниите-изложители. Около 500 фирми ще участват в тазгодишното пролетно издание, от тя 10 на сто са новите изложители.

Очакванията на организаторите са да се запази броят на посетилите от миналата година, а бизнес-контактите да покажат определен ръст в търсенето и реализацията на стоки и услуги. След проявата ще може с по-голяма увереност да се каже дали браншът на строителството и ремонтите излиза от кризата и ако да - какви са насоките за развитие.

Сред най-интересните новости са системите за икономия на ток и електролитните котли за отопление и битова гореща вода. Според изнесените данни при употребата на тези системи се спестява от 18 до 53% от консумираната енергия. По метода на импулсното захранване на електрическите уреди пък може да се спестят до 25% от енергията, без да се влоши качеството на работата на уредите.

Сред участниците е и представителство на австрийска компания, която през 1996 година е произвела първата пасивна къща в Австрия. Оттогава броят на тези обекти там е надхвърлил 1600. В България засега има само две подобни къщи, които отговарят на понятието "пасивна". Тя предлага топлоизолационни системи, които превръщат къщата в "пасивна".

За поредна година участва български производител на метални преносими къщи. Този път ще бъдат предложени преносими къмпинг-помещения, придружени с баня. Цената на мобилните къщи е 5700 лева с ДДС. Превозването и монтирането на къщата на разстояние до 100 километра струва 200 лева. Ако собствениците на тази къща нямат подходящ терен, върху който да я поставят, производителят би могъл да им посредничи при наемането на земя.

Вече има интерес към отдаване под наем на терени край София. Условието е собствениците на парцели да са изградили отходна яма, към която да бъдат свързани преносимите къмпинг-къщи.

Споделяне

Още от Имоти