Проливни дъждове отново заплашват Германия с наводнения

Поройни дъждове, придружени с бурен вятър, нанесоха сериозни щети на множество градове в Източна и Южна Германия. Наводнени са жилища, улици, в някои населени места е прекъснато електричеството, нарушен е въздушният трафик. Няма сведения за жертви, предават осведомителните агенции.

Поради непреставащите валежи обстановката в страната, главно в източната ѝ част, може да се влоши, предупреди Германската метеорологична служба.

Най-пострадал е град Майсен в провинция Саксония, където свлачище отнесе снощи пътната настилка на някои улици. Оперативните служби се опитват да се справят с последиците от стихията и да извадят отнесените от калните потоци автомобили.

Нарушено е движението на обществения транспорт в град Лайпциг. В Дрезден и околностите му противопожарната служба е получила близо 200 повиквания за помощ през нощта и тази сутрин.

Специалистите предупреждават, че има опасност от коритата си да излязат всички реки на територията на Саксония с изключение на Елба. Спасителните служби в Източна Германия подготвят чували с пясък за укрепване на бреговете на водоемите.

Заради пороите и силните пориви на вятъра на летището в Мюнхен, провинция Бавария, тази нощ и сутринта бяха отменени общо над 50 полета, а други 100 имаха закъснение с час и повече. Под вода са улиците на близкия град Фрайзинг.

Подобно е положението и в столицата на провинция Хесен - Висбаден. На най-голямото германско летище, Франкфурт на Майн, снощи бяха задържани около 30 полета, които бяха изпълнени по-късно през нощта.

Тазгодишната стихия връхлетя Германия почти по същото време като миналата година. Юнските наводнения тогава нанесоха огромни щети на селското стопанство, пътната и градската инфраструктура, на частния бизнес. Река Елба преля и в бедствено положение се оказаха провинции Саксония, Бавария, Саксония-Анхалт, Долна Саксония, Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания.

Германското правителство реши да създаде специален фонд от 8 милиарда евро в помощ на жертвите и пострадалите от наводненията. Експертите се надяват, че миналогодишният сценарий няма да се повтори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа