Проститутки поискаха професията им да бъде легализирана

Снимка: БГНЕС

Десетина жени, практикуващи най-древната професия, се събраха на протест пред сградата на ЦУМ в София, предаде БТА. Пред репортери жените заявиха, че искат професията им да се легализира.

Агенцията цитира 26-годишна жена от Ботевград, представила се като Ани, която е казала, че не е престъпник и е съгласна да плаща данъци, ако държавата уреди професията ѝ със закон.

По думите ѝ единствените проститутки, които полицията задържа, са тези, които работят на улицата. Тя добави, че няма сводник и работи сама, както много от колежките ѝ. Жената заяви,че се занимава с проституция от четири години. Била е в Германия, където, по думите ѝ, "нещата са уредени много по-добре и дори е плащала данъци".

Проституцията в България не се преследва от закона, а на наказателно преследване подлежи сводничеството, което се квалифицира като "склоняване към проституция". Според класификатора на занаяти, в категорията "компаньонки" може да се впишат именно жени, занимаващи се с тази професия. Ако се регистрират, те могат да плащат патентен данък, но в практиката на данъчните случаите с платен данък от тази категория работещи са единични.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?