Протест затваря прохода Петрохан за втори път

На 1 май жители на Берковица за първи път блокираха движенето през прохода Петрохан заради лошото състояние на пътя

Заради бездействие на властите, проходът Петрохан ще бъде блокиран от протестиращи за втори път на 26 май. Мястото на блокадата е същото, както и при първия протест на 1 май – местността "Малка Бързия“, съобщи Даниел Николов, председател на ЕНП-Берковица.

Пътят през Петрохан на територията на област Монтана е в окаяно състояние – с много опасни дупки и пропаднали участъци, които създават предпоставки за катастрофи.

През 2011 г. стартира проект за пълна рехабилитация и реконструкция на прохода по програмата "Транзитни пътища V“.  Той трябвашеда бъде завършен за две години, но това не се случи, като причината е спирането на реализацията на проекта по време на правителството на ГЕРБ заради невъзможност за осигуряване на съфинансирането по проекта.

"Правителството на Борисов се хвалеше с магистралите, но толкова важна инфраструктура остана в тежко състояние, а тя е жизненоважна за икономиката и за развитието на най-бедната част от България. Ние искаме да знаем какво се случва с проекта и защо не се изпълнява“, каза Мария Капон, председател на Единна народна партия.

ЕНП ще подкрепи протеста, за да накара иниституциите да отговорят каква е отпуснатата сума за рехабилитация на тази отсечка, коя е фирмата, която е получила средствата, какви разходи са направени към момента и дали отпуснатите целево пари са разходвани само за ремонтните дейности на пътя.

"Хората имат право да знаят защо бездействието продължава и ще има ли наказани за това“, заяви Надя Миронова, зам.-председател на ЕНП. По думите ѝ е време институциите да поемат отговорността си към хората и да престанат с оправданията, които превърнаха Северозападна България в най-бедния край на най-бедната страна в целия Европейски съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?