В 32-ия ДАНСwithme

Протестът отново поиска оставката на кабинета "Оглушарски"

Отново недоволни от властта се събраха за 32-ри ден в София, Пловдив и Варна, където са най-активни антиправителствените протести и хората не се отказват да искат оставката на кабинета на Пламен Орешарски. Също така се състоя и контрадемонстрация в подкрепа на правителството за 20-ти път в столицата.

 

В традиционния час на събиране на протестиращите срещу управлението пред Министерския съвет отидоха стотина души, но практиката на демонстрациите сочи, че около 19.30 и 20 часа множеството набъбва до 3-5 хиляди души според обстоятелствата и те тръгват на шествие през парламента и Орлов мост. Всяка вечер маршрутите са различни, както и съпътстващите ги прояви.

 

Във Варна хората също поискаха в понеделник незабавна оставка на правителството и нови избори. Те се заканват да не разпускат протеста във ваканция заедно с депутатите и ако трябва да не ходят на почивка. Протестиращите издигнаха плакат "Оглушарски". Върви подписка срещу властта.

 

В Пловдив пред общината се събраха около стотина души. Те се надяват на 18 юли, когато се честват 176 години от рождението на Васил Левски, да приключат протестите с положителен резултат. За четвъртък и протестиращите в София подготвят нова целодневна блокада на парламента. Пловдивчани се заканват да направят жива верига в града вечерта преди 18 юли. Продължава събирането на подписи за колективен иск срещу действията на полицията, която пречи на протестиращите да блокират пътни артерии, организаторите на протеста твърдят, че са следени от силите на реда.

 

В понеделник пред НДК се състоя и демонстрацията в подкрепа на кабинета Орешарски, на която отидоха стотина души, предимно възрастни хора. Отново се събират подписи в подкрепа на правителството, има и подписка с искане за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев.

 

Сутринта в понеделник около 70 души се събраха "на кафе" пред Народното събрание. Въпреки отсъствието на депутатите, протестиращите настояваха за оставката на правителството и 42-то народно събрание. До блокиране на движението не се стигна. Хората отново изпиха сутрешното си кафе, подарено от организаторите на висящото кафе, а "жителите" на палатковия лагер омесиха символичен хляб за оставката на правителството, който е замесен с квас и печен на дървени въглища и може да издържи месец. Идеята е да се покаже, че протестът е издръжлив.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?