Протеза и тетрадка вкараха в ареста заподозрян за кокаина в "Студентски град"

Снимка: МВР

Прокуратурата и МВР са задържали още един мъж, свързан според тях с откритите в "Студентски град" преди две седмици 327 кг. кокаин. Разследващите настояват Манол Николов от Тополовград да остане за постоянно в ареста, макар че е със сериозни здравословни проблеми – ампутиран крак и заболявания на главата и гръбнака.

До ареста му се стигна, след като на 24 май бе задържан Николай Петров. Мъжът бе арестуван в колата си близо до блок в "Студентски град" при полицейска проверка. В автомобила бяха открити 40 пакета кокаин. Впоследствие над 280 килограма бяха открити в ателие в близка сграда. В момента Петров е в ареста.

Протеза и тетрадка

Според прокуратурата Николов е помагал за съхранението на кокаина. Разследващите са открили в апартамента протеза за ляв крак, заяви пред съда наблюдаващият прокурор Павел Панов. Освен това е намерена тетрадка с ръкописен текст, на който е извършена експертиза. Тя доказва, че почеркът е на Николов.

В тетрадката са правени кодови отбелязвания, твърдят от прокуратурата. Сред тях са "асо спатия", "черешки", както и голяма ръкописна буква "М". Същите символи са били изписани върху откритите в колата на Петров пакети. Върху десет от тях имало "асо спатия", а върху останалите 30 – буква "М". В деня на ареста на Петров – 24 май – Николов направил следните отбелязвания в тетрадката - "М" и до нея числото 30, както и "асо спатия" с числото 10.

"Можем да предполагаме, че записките всъщност са означавали количеството отделни бройки с щамповка върху тях. Те са били внасяни в ателието за временно съхранение и след това са изкарвани за разпространение", заяви прокурор Панов.

Според разследващите Николов е бил открит в складова база в софийското село Горни Богров. Пред двама полицаи признал, че бил в апартамента в "Студентски град" и е оставил протезата си там. В склада били намерени няколко микровълнови печки със следи от бял прах по тях, който още не е излседван.

В ареста за мен ще е ужас

Адвокатката на Николов поиска той да остане под домашен арест. Тя заяви, че тъй като е с един крак, за него би било много трудно да задоволява дори елементарните си нужди, ако бъде задържан. Самият Николов обясни, че за него в ареста би било ужас.

Съдия Атанас Атанасов обаче реши, че той ще остане под стража. Съдията посочи, че има опасност да бъде извършено ново престъпление, както и че са налице достатъчно доказателства за обосновано подозрение, че е извършил престъпление. Решението му не е окончателно и може да се обжалва.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?