Процедура по обжалване в КЗК може да остави 700 пациенти с ХИВ без лекарства

Процедура по обжалване в КЗК може да остави 700 пациенти с ХИВ без лекарства

Над 700 пациенти с ХИВ могат да останат без животоспасяващи лекарства, ако се забави обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сигнализираха в понеделник пациентски организации.

Националната пациентска организация, в качеството си на национално представителна организация на пациентите в България, фондация “И“ и сдружение „Здраве без граници“ – в качеството им на организации, предоставящи пряка подкрепа на хора, живеещи с ХИВ, се обърнаха с писмо към председателя на Комисията за защита на конкуренцията с молба за спешно разглеждане на жалби, депозирани в комисията относно търг за лекарства за хора, живеещи с ХИВ.

КЗК е образувала две производства срещу решение на Министерството на здравеопазването за доставка на лекарствени продукти за 2018 г. Две фармацевтични компании обжалват решението на здравното министерство.
Обжалваните позиции са свързани с доставката на медикаменти, които са изключително важни и необходими за пациентите – носители на ХИВ. 

“Хората, живеещи с ХИВ приемат медикаментите си всекидневно, като пропускането на прием създава реалната опасност за резистентност към терапията, както и може да доведе до развиването на вируса и достигането до СПИН.“, посочват в писмото трите организации.

Доказано е, че хората, живеещи с ХИВ, приемащи редовно, всекидневно, своята терапия, не развиват СПИН, както и не могат да предадат вируса на друг, дори в случаи на риск, допълват експертите.

Повече от 700 души, живеещи с ХИВ, са застрашени от това да развият усложения, ако спрат лечението си, предупреждават пациентските организации.

“За нас е изключително притеснителен фактът, че към момента на обжалването е налице опасност лекарствените форми, за които е налице обжалване, да бъдат изчерпани от аптеките в инфекциозните отделения“, пишат в писмото трите организации.

Те настояват Комисията за защита на конкуренцията да проведе спешно заседание, на което да обсъди казуса и да вземе решение, като така да се съкрати процедурата и да се намали опасността пациенти да останат без антиретровирусна терапия.

В писмото си трите организации посочват, че не заемат страна в търговския спор, но настояват за бърза реакция в интерес на пациентите.

Писмото е изпратено и до здравния министър Кирил Ананиев, председателя на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова и омбудсмана Мая Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?