Проверките на язовирите ще се правят с дронове

Проверките на язовирите ще се правят с дронове

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще използва дронове при извършването на проверки на язовири на трудно достъпни места, както и при водоеми с по-голям кубичен обем.

Нововъведението при провеждането на инспекциите с въздушната видеотехника е с цел оптимизиране на работата на инспекторите от агенцията и подобряване на контрола, посочват от ДАМТН.

Много от водоемите са на труднодостъпни места или във високопланински райони, което прави много трудно, а понякога и невъзможно, обследването им през зимните месеци. Благодарение на новата техника те ще бъдат следени целогодишно и много по-детайлно, обещават от ДАМТН.   

Първото обучение на инспекторите от ДАМТН за работа с въздушната камера се е провело днес на язовир "Марково" край Пловдив. В него са участвали служители от всички регионални отдели на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" (ГД НЯСС) към ДАМТН.

Предстои всеки един от регионалните отдели на агенцията, отговарящи за сигурността на язовирните стени, да бъде снабден с професионални дронове и топографски карти. Очаква се да бъдат закупени и термокамери, с които да се следи за филтрацията на водата при извършването на инспекции.

През втората половина на 2018 г. се очаква да бъде проведено още едно обучение, включващо всички регионални отдели на ГД НЯСС, което ще бъде свързано с рисковете при язовирите в ситуация на земетресение.

Проведена е била и работна среща за общото състояние на язовирите в страната, в която е участвал и д-р Георги Кръстев, съветник към политическия кабинет на премиера и секретар на Съвета по сигурността. В дискусията са участвали още и председателят на ДАМТН Петър Горновски, зам.-председателите на агенцията Кирил Войнов и Валтер Василев, и.д. главният директор на ГД НЯСС Мима Чалева и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България