Около 150 са опасните язовири

Около 150 са опасните язовири

Около 150 са язовирите в по-тежко техническо състояние, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов във вторник. само преди два дни той цитира данни за около 130 опасни водоема.

Очаква се на правителственото заседание в сряда да бъдат обсъдени анонсираните вече от Караниколов законови промени за категоризация на язовирите и създаването на държавно предприятие, в което да се прехвърлят всички общински язовири, за които местните власти не могат да се грижат. Щяла да се обсъжда възможността за държавна фирма, която да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони, докато собствеността на изоставените водоеми бъде прехвърлена на държавата.

Според Караниколов със законовите промени ще се намери начин за решаване на проблема с опасните язовири. Министърът обясни, че не е ясно колко средства са нужни за целта, тъй като не се знае колко общински съоръжения ще минат на грижите на държавния бюджет. Той посочи, че само за язовир "Бели Искър" са нужни между 30 и 60 млн. лева за ремонт на стената.

Караниколов припомни и идеята за създаването на държавен фонд за поддръжка на язовирите. Обмисля се вариант определен процент от наемите да отиват в този фонд. Като начало обаче ще се разчита на средства от държавния бюджет, допълни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?