Проверяват топлинните счетоводители от създаването им

Проверяват топлинните счетоводители от създаването им

Проверката на 12-те фирми за топлинно счетоводство в столицата, която прокуратурата започва, ще засяга дейността им от тяхното създаване. Обвинителите ще изясняват дали дружествата работят съгласно законовите изисквания, коректно ли се вземат и отчитат данните от топломерите и как се извършват математическите изчисления, с които се изготвят сметките. Ще се проверява още има ли допуснати нарушения, от кого и какви са те. Това стана ясно от думите на градския прокурор на София Николай Кокинов, който даде пресконференция във вторник. Той обясни, че проверката е назначена, “защото обществото има силно недоверие към начина, по който се калкулира топлинната енергия и високите сметки”.

След “Топлофикация”-София, в която се констатираха злоупотреби за близо 30 млн. лв., и фирмите за топлинно счетоводство станаха обект на прокурорско внимание, като причина за това са брутално завишените сметки за парно за нетрадиционно топлия декември.

Масово отчитане на топломерите  в София започна в края на отоплителния сезон 2003-2004 г. Преди това, през 2002 г., съгласно приетия Закон за енергетиката, се въведе системата за дялово разпределение на топлинната енергия, а до май 2003 г. абонатите  трябваше да са оборудвали радиаторите си с топломери и вентили. Някой от фирмите обаче отчитат топлинна енергия от 1994-95 г., когато по пилотни проекти бяха въведени топломери в някой сгради в столицата.

Градският прокурор на София Николай Кокинов смята, че би било изключително любопитно “да се извадят на показ всички тези, до сега прикрити, индекси, формули и коефициенти, забулени в някаква тайнственост, по които се калкулира изразходваната топлинна енергия, защото един средно интелигентен се затруднява да разбере.

“Не може да знаем колко струват водата и тока – продължи Кокинов-, а никой в тази държава да не може да каже колко струва една единица, която ви цъка по уредите на радиаторите. Някаква метафорична величина,  пътуваща в безбрежността на космоса. За мен това е несериозно”, заключи той.  По неговите думите няма пречки те  да бъдат публично съобщени, защото се извършва проверка, а при нея няма следствена тайна.

Наблюдаващият прокурор по делата  за столичното парно Божидар Джамбазов каза, че откакто са тръгнали делата срещу бившите шефове на дружеството при него има постъпили около 20 – 30 сигнала от граждани за некоректно образуване на сметките им за парно, които имат отношение към начина на образуването на сметките  им за парно. Тези сигнали ще насочени към проверката  срещу топлинните счетоводители. 

Кокинов не пожела да уточни възможно ли е част от парите от завишените от топлинните счетоводители сметки да са отивали в сметките на арестувания бивш шеф на софийската парно Валентин Димитров, а Джамбазов изрази мнение, че няма да може да се намери директна връзка между сметките за парно и присвоителните действия и прането на пари, извършвани от бившето ръководство на дружеството.

Софиянците, които са имали надписани сметки, ще трябва да осъдят “Топлофикация, за да си върнат парите, добави Джамбазов.

В същото време от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране съобщиха, че от миналата сряда проверяват „Топлофикация-София” за начина на образуване на сметките за топлинна енергия през настоящия отоплителен сезон. Вчера от регулатора коментираха пред Mediapool, че се обмисля необходимостта от инспекция, а ден по-късно твърдят, че такава вече се прави със заповед на председателя на ДКЕВР проф. Константин Шушулов от 17 януари в отговор на множество жалби от потребители.

Експертите на ДКЕВР ще проверят коректността при отчитането на показателите, формиращи сметките на абонатите. Тяхната работа трябва да приключи в началото на следващата седмица, но при необходимост проверката може да бъде удължена.

Споделяне

Още по темата

Още от България