"Прозрачност без граници" напусна Обществения съвет на ЦИК заради подготвян контролиран вот

Асоциация "Прозрачност без граници" обяви в четвъртък, че напуска Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) заради липсата на диалог и взаимодействие с гражданските организации, заради вземането на казионни решения и заради наличието на яростна подготовка на контролиран вот за предстоящите на 25 май избори за Европейския парламент.

 

Изпълнителният директор на "Прозрачност без граници“ Калин Славов обясни пред журналисти, че асоциацията си тръгва от Обществения съвет към ЦИК, защото в него не се вземат публични решения и на практика не може да се осъществява граждански контрол върху процеса на подготовка и провеждане на изборите.

 

Няма адекватна реакция от страна на Обществения съвет относно предложенията на асоциацията за защита на гражданския интерес, а решенията се вземат протоколни без заседания, каза Слалов. По думите му липсва и възможност за консултиране на решения на ЦИК и за планиране на дейности по подготовката на предизборната кампания. Процедурата, по която ще се провежда експерименталното машинно гласуване също остава непрозрачна, смята организацията.

 

"С наближаването на изборите, все повече се ожесточават инструментите, с които си служат партиите. Някои от тях инвестират в методи за заобикаляне на принципите за прозрачност“, коментира Огнян Минчев.

 

Той посочи, че в момента се наблюдава интензивно пазаруване на НПО-та с цел заобикаляне на прозрачния вот. Като пример Минчев посочи организацията "Младежка толерантност“, която се свързва с ДПС и която към момента е регистрирала над 7500 наблюдатели. "Има яростна подготовка за контролиран вот“, заяви политологът Огнян Минчев.

 

По данни на Асоциация „Прозрачност без граници“ към момента опити за контролиран вот има в Бобов дол, Бургас, Разград. В Бобов дол той се оказва чрез корпоративен натиск – има предприятия, които дават заплати на служителите си под формата на купони, така че работниците да се държат и върху тях да се оказва натиск при гласуването.

 

Програмният координатор към "Прозрачност без граници“ Линка Тонева- Методиева припомни, че от 24 партии, които участват в евроизборите, само 16 са се присъединили към Антикорупционния договор, който е по инициатива на асоциацията съвместно с международната организация "Трансперънси Интернешънъл", част от която е "Програчност без граници". Подписалите се партии поеха поредица от конкретни мерки и ангажименти, за които ние ще следим дали се спазват, допълни тя.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014