Пучдемон се предаде на полицията в Брюксел

Сепаратисткият лидер смята да участва в изборите на 21 декември

Карлес Пучдемон

Издирваният от Испания с европейска заповед за арест уволнен каталунски премиер Карлес Пучдемон се е предал тази сутрин на федералната полиция в Брюксел, съобщи говорител на прокуратурата.

Заедно с Пучдемон са били още четирима издирвани от испанските власти бивши членове на разпуснатото правителство на автономната област.

Петимата са били отведени в прокуратурата, а белгийски съдия ще прецени в срок до 24 часа, най-късно до 9.17 ч. утре, дали да ги остави под стража, или да ги освободи под гаранция. Този следобед петимата ще бъдат разпитани. Те са били уведомени за издадените срещу тях заповеди.

От полицията петимата са били отведени в прокуратурата с полицейска камионетка. Те няма да бъдат оковавани в белезници, ако се прецени, че не представляват заплаха за придружаващите ги полицаи. Петимата могат да бъдат задържани в срок до 60 дни - времето, в което белгийският съд трябва да прецени дали да изпълни заповедта, издадена от Испания.

Решението на съда може да бъде обжалвано, преди да бъде изпълнено, уточни прокуратурата. Ако до утре бъде решено петимата да останат в ареста, те ще бъдат отведени в затвор.

В събота белгийските власти потвърдиха, че проучват изпратената от Испания заповед за арест на Пучдемон и сътрудниците му. Защитниците на Пучдемон вече казаха, че ще обжалват екстрадирането на бившия каталунски лидер.

По-рано съд в Испания наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на осем бивши каталунски министри, сред които е и заместникът на Пучдемон Ориол Жункерас. Прокуратурата ги обвинява в бунт, метеж и злоупотреба с държавни средства.

Пучдемон заяви, че не бяга от правосъдието и нарече повдигнатите обвинения неоснователни и политически мотивирани, а предвиденото за тях наказание – прекомерно.

Паралелно с новината, че Пучдемон се е предал пред полицията, бе обявено, че сваленият каталунски премиер ще оглави листата на своята партия на регионалните избори в испанската област на 21 декември.

"Искаме премиерът Пучдемон да стои начело на прилива от избиратели, който ще осигурим на 21 (декември)", заяви Марта Паскал, говорителка на "Европейската демократична партия на Каталуния" (ЕДПК), след форум на сепаратистката политическа сила.

На 27 октомври каталунският парламент одобри резолюция за обявяването на независима република, чието действие вече беше блокирано от Конституционния съд на Испания. Сенатът на страната одобри искането на правителството на Мариано Рахой за прилагане на член 155 от Конституцията на кралството, който позволява ограничаване на самоуправлението на Каталуния.

След одобрението премиерът Рахой заяви, че е взето решение за отстраняване на лидера Карлес Пучдемон и неговото правителство. Рахой насрочи и избори за 21 декември.

На 31 октомври Пучдемон заяви на пресконференция в Брюксел, че Каталуния е приела план за действие "за мирно движение към независимост, избягвайки насилието".

Пучдемон каза още, че движението за независимост все пак трябва да се забави. "Не можем да изградим република върху цялото това насилие", каза той, добавяйки, че ако това означава „забавяне на процеса, тогава трябва да помислим за разумна цена, която да платим".

В края на октомври Пучдемон заяви още, че правителството на Каталуня ще приеме резултатите от предсрочните избори на 21 декември.

ЕДПК настоява сепаратистките партии да тръгнат на избори в коалиция, но това е невъзможно заради резервите на нейната съюзничка и съперничка - партията "Леви републиканци на Каталуния", а срокът за регистриране на коалиции изтича във вторник, на 7 ноември.

Залагаме на широка обединителна листа, в която са предвидени всички деликатни моменти, заяви Паскал.

Нейната партия иска в листите да бъдат включени всички хвърлени в затвора или временно задържани под стража политически водачи като лидера на "левите републиканци" Ориол Жункерас и още седмина членове на регионалното правителство, уволнено от Мадрид.

Временното задържане под стража не е пречка за участие в изборната надпревара. Съгласно испанското законодателство нямат право да се кандидатират само хора, осъдени да не заемат изборни постове, уточнява АФП.

В Каталуния политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната кампания, която очевидно ще бъде колкото изострена, толкова и решаваща за изхода от най-тежката институционална криза в Испания от близо 4 десетилетия.

Партиите трябва до вторник да се регистрират в коалиции или за самостоятелно участие.

Проучване, оповестено от испанския вестник "Ла Вангуардия" и цитирано от Ройтерс, сочи, че партиите, обявяващи се за независимост на Каталуния и които вероятно ще се обединят в общ блок, ще спечелят регионалните избори през декември, но е малко вероятно да получат парламентарно мнозинство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа