Пускът на магистрала "Марица" отново е отложен

Пускът на автомагистрала "Марица" се отложи за пореден път. Министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски и председателят на Агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров са направили пълна инспекция на автомагистрала "Марица". Те са били запознати от изпълнителите на двата лота с причините за забавеното строителство - закъснели отчуждителни процедури, силното преовлажняване на почвите заради обилните валежи през изминалия строителен сезон, необходимостта от допълнително укрепване на откосите по пътя, както и появата на нови археологически обекти по протежението на магистралата, предаде БНР.

Проверката е показала, че лот 1 на АМ "Марица" е изпълнен около 65 процента, а лот 2 - около 80. Договорени са нови пускови срокове. Според Павлова при мека зима и благоприятни условия през новия строителен сезон магистралата може да бъде завършена през август. В противен случай страната рискува да загуби цялото финансиране от ЕС за изграждането на пътя.

"Вчера бяхме на инспекция на магистрала "Марица”, има закъснение от година и два месеца. Всички проекти са или замразени, или имат закъснение, или по тях не се работи. По наше време също имаше проблеми, но сме вървели преди крайните срокове”, изтъкна Лиляна Павлова в неделя пред бТВ.

"Нещата са критични – не ми се иска да кажа конкретно число, за да си дадем шанс до декември, ние трябва да разплатим по ОП "Регионално развитие" едни рискови 106 млн. евро", допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес