Путин: Никой не може да говори с Русия с ултиматуми

Путин: Никой не може да говори с Русия с ултиматуми

Западните страни не трябва да се намесват в работите на Москва и никой не бива да говори с Русия с ултиматуми, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. Той говори в дискусията на първото пленарно заседание на открилия се в Санкт Петербург международен икономически форум.

Постоянно се опитват да ни налагат свои стандарти и решения, без да се съобразяват с нашите интереси. На практика ни казват: "Ние (т.е. САЩ) по-добре знаем" какво ви е нужно. "Позволете ни сами да определяме нашите интереси и потребности, изхождайки от нашата история и култура", заяви Путин.

По думите му "САЩ се опитват да влияят, като се намесват в нашите вътрешнополитически процеси, включително и чрез финансиране на неправителствения сектор, налагайки решения в сферата на международната сигурност". Той припомни обсъждането на положението в Ирак преди изпращането на международни сили там. "Който не е с нас - той е против нас", обобщи той модела, по който САЩ са водили дискусията. "Това не е диалог, а ултиматум" и не е начин да се разговаря с нас, предупреди руският президент, цитиран от ТАСС.

Според него именно действията на САЩ водят към нова Студена война. "Към Студена война водят не локалните конфликти, а глобалните решения, като например едностранното излизане на САЩ от Договора за противоракетна отбрана", каза Путин.


Русия не води агресивна политика и не претендира за хегемония и за статут на свръхдържава, и на никого не налага своите модели на поведение и развитие, отбеляза той в отговор на критиките за агресивния характер на руското поведение. Според него Москва просто "е започнала по-последователно и настойчиво да отстоява своите интереси". "Ние дълго време, може да се каже - десетилетия, спокойно мълчахме и предлагахме различни елементи на сътрудничество, но нас постепенно все повече ни притискаха и притискаха - и ни доведоха до чертата, зад която повече не можем да отстъпим", продължи той.

Западът да окаже натиск над Киев за уреждане на кризата в Украйна

Руският президент обвини Запада и особено САЩ за кризата в Украйна и каза, че Западът трябва да окаже натиск над Киев за решаването ѝ, предаде Ройтерс. Той повтори познатата си теза, че първопричината за кризата е подкрепата от Запада за антиконституционния преврат в Киев, довел в крайна сметка до гражданска война.

Путин подчерта, че Москва е готова да използва влиянието си над проруските сепаратисти в Източна Украйна за намиране на компромис и за изпълнение на Минските мирни споразумения от февруари.

"Трябва обаче да се повлия и върху сегашните власти в Киев, а ние не можем да направим това. Това е пътят, по който трябва да тръгнат нашите западни партньори - европейци и американци. Нека да работим заедно!", призова Путин, цитиран от ТАСС.

Глобалните задачи – основа за възстановяване на отношенията със САЩ

Путин разчита, че решаването на общите глобални задачи, ще стане база за възстановяване на предишното ниво на отношенията между Русия и САЩ. "Обединява ни желанието все пак да работим срещу общите заплахи, като тероризма, разпространението на наркозаплахата и възможната много опасна тенденция към възможното разпространение на средства за мосово унищожение", отбеляза руският президент.

Към този списък той добави борбата с тежките, поразяващи цели райони, инфекциозни заболявания, въпроси на световната икономика, енергетиката и други сфери, "в които сме установили като цяло нелошо взаимодействие", каза Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят