Путин призна, че изявите му в дивата природа са режисирани

Путин лети с жерави.

Руският президент Владимир Путин призна, че някои от най-известните му медийни изяви на фона на дивата природа са били внимателно режисирани, но настоя, че си е заслужавало, защото те са привлекли общественото внимание към важни проекти за опазване на околната среда, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Мачовските изяви на Путин сред природата, включващи сцени с всевъзможни животни - от тигри до китове, са основна тема за руската държавна телевизия от години и затвърждават образа му на човек на действието. Същевременно обаче те предизвикват подигравки от критиците, които ги сравняват с пропагандата в съветски стил.

 

"Всичко, което правя в тази област (опазването на дивата природа), не би трябвало да има нещо общо с политиката. Но за човек в моето положение е много трудно", каза Путин в разговор в Кремъл с журналистката Маша Гесен, известна като критик на президента.

 

Гесен бе уволнена от поста си на редактор на туристическо списание след отказ да изпрати репортери да отразят полет на Путин с делтаплан начело на група жерави миналата седмица.

 

Маша Гесен е автор на книгата "Човекът без лице: Неочакваният възход на Владимир Путин", в която описва Путин като корумпиран и автократичен лидер. Тя написа статия за срещата си с президента в сп. "Большой город".

 

В разговора си с Гесен Путин признава, че гмуркането му във водолазен костюм до дъното на Черно море миналата година, за да открие древни амфори, също е изглеждало по друг начин.

 

"Защо се гмурнах? Не за да се изфукам, а да дам възможност на хората да научат нещо за историята. Разбира се, че беше нагласено", заяви Путин.

 

Във връзка с изявата му преди четири години, когато беше показан как стреля по тигър с упойваща капсула, той каза, че идеята е била негова и че тя е съдействала за увеличаване на грижата за тигрите в редица страни.

 

По-късно природозащитници предположиха, че тигърът е бил докаран от някой зоопарк, за да може Путин да стреля по него пред телевизионните камери.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?