Путин ранил гърба си на джудо, твърди Лукашенко

Владимир Путин

Болките в гърба на руския президент Владимир Путин са последица от травма, получена по време на състезание по джудо, твърди беларуският президент Александър Лукашенко в интервю за Ройтерс, цитирано от БТА.

"Знам, че той има този проблем. Той обича джудото. Вдигнал някакъв младок, хвърлил го и си усукал гръбнака", разказва Лукашенко. Беларуският лидер трябвало да играе хокей на лед с Путин, но шефът на Кремъл отложил мача. "Каза ми: "Още не сме готови да се срещнем с вашия отбор". Травмирал е гърба си някъде, в мач по джудо. Бил на тепиха и наранил гърба си", разказва Лукашенко.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказал коментар на думите му.

Това е поредната хипотеза за гръбначните проблеми на Путин, които бяха обявени от Ройтерс в края на октомври. По-рано руски месии съобщиха, че травмата била получени при провелия се по-рано Полет на жеравите, в който руският президент се качи на делтапланер, за да поведе ято птици.

В интервюто си Лукашенко неколкократно назовава себе си "диктатор" и своето управление "диктатура". "Аз съм последният и единственият диктатор в Европа. Всъщност няма такива другаде по света", заявява той. Освен това 58-годишният лидер уверява събеседниците си, че Беларус е географският център на Европа.

"Вие в Европа не харесвате курса, по който поема Беларус. Вие бихте искали всичко тук да се разпродаде в интерес на Русия или в интерес на западни компании", почти извиква той, а лицето му почервенява от гняв. Според него Западът не харесва добрите отношения между Беларус и Русия, които се коренят в историята.

"През последната война ние се сражавахме заедно в окопите срещу нацистите. Спасихме вас, Европа, да не станете роби на своя Фюрер".

В завоалирана заплаха срещу Запада да престане да пречи на Беларус, Александър Лукашенко напомня, че голяма част от руския петрол и природен газ за Европа преминава през тръби на беларуска територия. В интервюто той отхвърля обвиненията на Запада, че държи политически затворници и заявява, че става дума за хора, извършили престъпления. Той отклонява въпроса за нарушенията на човешките права с думите, че е гарант за най-важното право - правото на живот.

Ройтерс припомня, че през 2011 г. инфлацията в Беларус достигна 108 процента, а през първите 10 месеца на 2012 г. спадна до 18 на сто. Освен това Беларус има дълг от 12 милиарда долара и това е голяма сума за страна, която по думите на Лукашенко, има брутен вътрешен продукт от около 60 милиарда долара. Президентът се надява да сключи ново споразумение с Международния валутен фонд, защото съгласно действащото споразумение страната трябва да намери 1.6 милиарда долара за плащанията си по дълга през 2013 г., припомня агенцията.

Тя допълва, че конституцията на Беларус не създава пречки на Александър Лукашенко да се кандидатира през 2015 г. за пети пореден петгодишен президентски мандат, а след това и за шести.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят