Путин: Русия се справи със задачата

И руският патриарх инспектира олимпийските обекти и е "поразен" от видяното

Владимир Путин

Въпреки че е зарочнала всичко от нулата Русия се е справила със задачата и е готова за провеждането на зимните Олимпийски игри в Сочи, превърнали се в крупен национален проект. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на обиколката си на Олимпийското селце и срещата си с руските спортисти-олимпийци.

Русия вървеше към този момент 7 години, успяхме да подготвим всичко по най-високите стандарти, заяви Путин, цитиран от радио "Ехото на Москва".

По въпроса за провеждането на олимпиадата имахме пълен национален консенсус. Олимпийските обекти бяха издигнати практически от неля. Но въпреки всичко Русия се справи със задачата, каза руският президент, който, по думите на радиото, днес сам лично се убедил във верността на думите си, докато разглеждал Олимпийското селце и проверявал "какви добри условия са създадени за спортистите".

При срещата си руския олимпийски отбор пък той настроил спортистите за победа.

Чуждестранните участници в игрите не били предупредени за посещението на президента, поради което при появата му много от тях били удивени. Някои от тях снимали Путин, а той от своя страна ил пожелавал успех и се интересувал дали имат някакви оплаквания. Критики от тяхна страна не прозвучаха, съобщава по-нататък в репортажа си руската радиостанция.

Тя все пак отбелязва, че гостуващите журналисти за разлика от спортистите вече изказаха не малко забележки за условията за настаняване и поставиха под съмнение готовността на Сочи за Олимпиадата.

Президентът на Русия Владимир Путин посочи днес атентатите в Бостън миналата година като сериозна причина за засилените мерки за сигурност около започващата тази седмица Зимна олимпиада, предава Асошиейтед прес. Разузнавателни служби на голям брой страни денонощно ще работят заедно в специален щаб в Сочи, казал държавният глава при посещение на олимпийските обекти.

"В САЩ загинаха хора по време на маратон, а по време на среща на Г-8 имаше терористични актове в лондонското метро", заяви Путин, цитиран от руски осведомителни агенции.

Чеченските братя Тамерлан и Джохар Царнаеви, които бяха обвинени за нападенията в Бостън през 2013 г. произхождат от район, който е само на неколкостотин километра от олимпийските съоръжения в Сочи, отбелязва АП. Агенцията допълва, че двойният атентат във Волгоград през декември е засилил страховете от тероризъм около игрите в Сочи.

В града в сряда пристигнал и руският патриарх Кирил. Видяното истински го поразило. Патриархът си поговорил със спортистите и отслужил молебен с атлети от Русия, Украйна, Беларус и Молдавия. Той изразил надежда, че по време на игрите ще бъдат прекратени всички военни конфликти и в света ще се възцари мир.

За да не бъде помрачено откриването на Олимпиадата, миньорите от Кузбас (намиращ се в съседство каменовъглен басейн – бел. ред.) били помолени да работят в петък, съобщава "Ехото на Москва".

За откриването на Олимпиадата в Сочи ще дойдат 44 лидери на различни страни

На церемонията по откриването на Зимната олимпиада в Сочи ще присъстват 44 лидери на различни държави, а игрите ще бъдат посетени общо от около 60, заяви в сряда прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков. В интервю за радио "Комерсант Еф Ем" Песков допълни, че тези числа може да бъдат коригирани.

Прессекретарят заяви също, че руските спецслужби ще обезпечат изцяло сигурността на Олимпиадата и увери, че всичко, което е трябвало да се направи за гарантирането ѝ, вече е направено.

Песков предложи на тези, които критикуват строителството на олимпийските съоръжения за корупция, да дойдат в Сочи и да видят резултатите на това "строителство на века". Той призна, че при строежите в града домакин е възможно да има факти за злоупотреби, но отказа да съди еднозначно за това, тъй като "ние не сме съдии".

Песков смята също, че правозащитниците в чужбина често пъти са зле осведомени за това, за което критикуват Русия. Той призна, че за това вина имат и чиновниците, и журналистите, които невинаги отразяват пълно и достоверно различните ситуации.

Песков добави, че такива правозащитници трябва при всички случаи да се изслушват и да им се обръща внимание.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?