Посрещнат като "брат" в Белград

Путин: Русия ще намали газа за ЕС, ако Украйна краде от транзита

Въпреки демонстрираната дружба и в Сърбия проектът "Южен поток" остава замразен

Владимир Путин и Томислав Николич

Владимир Путин предупреди в четвъртък от Белград, че Русия ще намали доставките на газ за Европа, ако през зимата Украйна започне неправомерно да отклонява част от транзитните количества.

Руският президент бе на няколко часово посещение в сръбската столица, където разговаря с президента и премиера на страната и участва в първия от 30 години насам парад на сръбските въоръжени сили, посветен на седемдесетата годишнина от освобождаването на Белград от германско-фашистките окупатори в съвместна операция на съветската и югославската армия.

Путин бе посрещнат с подчертани симпатии и почести и получи най-високия сръбски орден, при което бе наречен от сръбския президент "брат Владимир". Сръбският премиер пък заяви, че страната му никога няма да наложи санкции на Русия, както постъпи ЕС заради ролята ѝ в украинската криза и анексирането на Крим.

Въпреки приповдигнатия тон на посрещането и непрекъснатото позоваване на "братската дружба" между двата народа обаче, по всичко изглежда посещението на Путин не е довело до промяна на позицията на Белград за проекта "Южен поток", замразен засега под натиска на ЕС.

"Има големи рискове за транзита"

"Има големи рискове за транзита. Ако установим, че украинските ни партньори, както през 2008 година, започнат неправомерно да отклоняват наш газ от експортната тръбопроводна система, то както и през 2008 г. постепенно ще намаляваме подаването с обема на откраднатото", каза Путин, цитиран от ТАСС след разговора си със сръбския премиер Александър Вучич.

Руският държавен глава подчерта, че силно се надява да не се стигне до това, отбелязва Ройтерс.

Няма да има никаква криза, предизвикана от руски официални представители, отговарящи за сътрудничеството с Европа, заяви той, цитиран от Франс прес.

Путин изрази надежда, че скоро ще бъде постигната договореност по газовия конфликт с Украйна. "Нашите партньори са в постоянен контакт с нас – и европейските, и украинските. Надявам се, че ще успеят да се договорят и да поставят точка на всички спорове", каза руският президент.

В четвъртък стана ясно, че следващата тристранна среща във формата Русия-Украйна-ЕС по газовите въпроси ще се проведе на 21 октомври, вероятно в Брюксел. Европейската комисия очаква на тристранната среща Русия, Украйна и Европейският съюз да се споразумеят по доставките на руски газ за Европа през есенно-зимния период, заяви също днес на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. "Мисля, че ще сключим споразумение за газови доставки до пролетта на идната година", каза той.

През последните няколко месеца Украйна и Русия не могат да решат спора за цената на газа. Предложената от "Газпром" цена не устройва Киев. Спорът се усложнява от въпроса за транзитните такси през украинска територия и задълженията на Украйна за вече получен газ. Доставките на газ за страната бяха прекратени през юни, когато "Газпром" започна да иска предплащане на заявените количества.

""Южен поток" е като в любовта"


Владимир Путин каза в Белград, че проектът "Южен поток" не може да бъде реализиран едностранно, но е дълбоко убеден, че е полезен за европейските потребители, предаде Танюг.

""Южен поток" не може да бъде реализиран едностранно, ако нашите партньори още мислят. Това е като в любовта - тя може да бъде щастлива само ако двамата участници в този прекрасен процес искат да продължат тези отношения", каза Путин в отговор на сръбската агенция за перспективите пред реализацията на проекта.

Той обърна внимание, че подобни дискусии са се водили и когато бе строен "Северен поток", а "сега, когато е построен, всички са щастливи", и изрази увереност, че същото е положението и с "Южен поток".

"Дълбоко съм убеден, че проектът е полезен за европейските потребители", каза руският президент, подчертавайки, че политиката вреди на икономиката и в известна степен намалява конкурентоспособността на европейската икономика.


Въпреки че още миналата година край Белград Е направена символична първа копка на строителството на сръбския участък на газопровода и обещанието на сръбското правителство, че реалното строителство ще започне с пълна сила през юли тази година, това така и не е станало. Под натиска на Брюксел властите в Белград, които преговорят за членство в ЕС, тихомълком замразиха проекта.

По всичко изглежда, че на днешните разговори няма промяна в тази позиция, тъй като, освен краткият отговор на Путин на зададения му на пресконференция въпрос, темата въобще отсъства от информациите за неговото посещение.

"Брат Владимир"

Иначе руският гост бе посрещнат с подчертано уважение и големи почести. След церемонията по официалното посрещане той разговаря с президента на Сърбия Томислав Николич в тесен кръг.

После Николич връчи на руския лидер орденът на Република Сърбия, първа степен. По време на награждаването Николич нарече Путин "братко Владимир". Цялата си реч Николич произнесе на руски език.

"Скъпи братко Владимир, сръбският народ се гордее, че ти носиш най-високият сръбски орден", каза той.

Путин му благодари, но отбеляза, че не мисли, че е направил нещо, за да заслужи този орден. По думите му, той по-скоро възприема ордена като знак за уважение към Русия и руснаците.

"Искам да ви уверя, че Русия, както е било и в предишни времена, винаги ще възприема Сърбия като свой най-близък съюзник, свой най-близък роднина", каза руският президент.

В края на посещението си Путин бе почетен гост на военния парад, въздушната част на който до голяма степен бе осигурена от руската пилотна група "Стрижи". Двамата с Николич откриха парада с прочувствени слова за дружбата между двата народа.

Сръбският премиер Александър Вучич пък заяви, че Сърбия никога няма да налага санкции на Русия. "Сърбия на дело е доказала, че е приятел на Русия, и не само когато тна Русия ѝ е било леко, но и в тежки времена. Сърбия никога не налагала никакви санкции срещу Руската федерация. И, по-нататък даже ме е срам да говоря, Сърбия няма да въвежда никакви санкции по отношение на Руската федерация", заяви Вучич.

Сръбски автомобили и зеленчуци за руския пазар


Двамата с Путин са обсъдили възможността за пласмент на руския пазар на автомобили фиат, които се произвеждат в Сърбия. Путин подчерта, че Русия има добри отношения с Италия и с компания Фиат, както и със Сърбия, така че може да се договори определена квота за доставка на тези автомобили в Русия.

Руският президент отбеляза, че руско-сръбските търговско-икономически връзки се развиват много успешно и през първата половина на годината стокооборотът е нараснал със 17 %.

"Руският инвеститор вече е вложил 2 милиарда долара, готови сме да инвестираме още милиард. Нашата компания Лукойл е инвестирала над 300 милиона", отбеляза президентът, като добави, че двете страни трябва да разширят контактите и икономическите си връзки, включително в областта на високите технологии.

Путин каза, че сега е благоприятен момент селското стопанство на Сърбия да запълни нишата в руския пазар. Той посочи, че могат да се обсъдят възможност и за кредитиране на сръбските селскостопански предприятия, чиято продукция после ще се изнася за Русия.

Вучич от своя страна каза, че Сърбия е готова да увеличи и без това рекордните за нея доставки на свинско месо в Русия. "Сърбия в момента е сигурно единствената европейска страна, която може да изнася свинско месо в Руската федерация, и в момента сме достигнали невероятни за нас обеми", каза Вучич и благодари на Путин за тази възможност.

В Белград Русия и Сърбия подписаха договори за сътрудничество в областта на железопътния транспорт, отнасящи се за реконструкцията на три участъка от Трансевропейския железопътен коридор номер 10 и покупката на 27 дизелови влака. Двете страни подписаха и меморандум за разбирателство в областта на енергийната ефективност и протокол за размяна на информация между митническите служби на Сърбия и Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа