Путин твърди, че Русия не иска раздори, а единен и процъфтяващ ЕС

Русия няма да върне Крим на Украйна при никакви условия

Путин твърди, че Русия не иска раздори, а единен и процъфтяващ ЕС

Русия не си поставя за цел да внася някакви раздори в Евросъюза, каза руският президент Владимир Путин в интервю за австрийската телевизионна и радиокомпания О Ер ЕФ в навечерието на своето посещение в Австрия, цитирано от ТАСС.

"Обратно, ние сме заинтересувани Евросъюзът да бъде единен и процъфтяващ, защото той е най-големият ни търговско-икономически партньор. И колкото повече проблеми има вътре в ЕС, толкова повече са рисковете и неопределеността за нас самите", каза той в отговор на въпрос защо Москва развива контакти с политически сили в Европа, които са критично настроени към ЕС.


Русия се стреми да сътрудничи в Европа само с онези политически сили, които самостоятелно искат и публично изявяват готовност да работят с Москва, посочи Путин.

 

"Само в това трябва да търсите причината за контактите на нашите политически партии, формирования и движения с европейските, а не в желанието нещо-там да разклатим или някакси да попречим за нещо в Евросъюза. Бих искал Австрия и другите страни от ЕС да си избият тази мисъл от главата", подчерта руският президент.


Той се спря по-конкретно на тесните контакти на партия "Единна Русия" с Австрийската партия на свободата, която влиза в управляващата сега коалиция във Виена. Според него става дума изключително за политически контакти на партийно равнище, като добави, че самият той, е сред основателите на "Единна Русия", но като държавен глава сега е прекратил членството си в нея. Президентът се спря и на традиционно добрите и близки отношения между Австрия и Русия, добавяйки при това, че Виена е доверен партньор на Москва в ЕС.


Руският лидер също така отхвърли твърденията за руска намеса в избирателната кампания в САЩ и се спря по-конкретно на частната дейност на често споменавания на Запад Евгений Пригожин.

 

"Моля ви да правите разлика между руското правителство, руската държава и отделни юридически лица. Вие казвате, че наричат господин Пригожин "готвача на Путин". Той наистина работи в сферата на гастрономията, има ресторанти в Санкт Петербург. Но сега искам да ви попитам: сериозно ли мислите, че собственикът на ресторант, дори и ако той има способности на хакер и притежава фирма от тази сфера - аз не зная с какво се занимава той там, - че този човек може да повлияе на изборите в САЩ или в която и да е друга европейска страна? Колко ниско трябва да паднат масмедиите и политиката на Запад, ако собственикът на ресторант от Русия може да окаже влияние на изборите в САЩ", посочи Путин.


"Питайте самия него. Руската държава няма нищо общо с това", подчерта той.

 

Руският президент заяви, че не може да има никакви условия, при които Русия да върне Крим на Украйна. По думите му Крим е получил независимост не в резултат на навлизането на руските войски на полуострова, а след референдум, на който жителите са поискали това.

През март 2014 г. руските войски анексираха Крим, който дотогава беше част от Украйна. В резултат на това САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Русия.

"Когато противоконституционен военен преврат се извърши в Украйна и властта бе взета чрез сила, нашата армия се намираше легално в Крим, нашата военна база беше там по силата на сключени споразумения", заяви Путин и обърна внимание на факта, че "руската армия винаги е присъствала в Крим".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа