Пьотеринг: Ще спасим сестрите не с гръмки декларации, а с общи усилия

Пьотеринг: Ще спасим сестрите не с гръмки декларации, а с общи усилия

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Ханс-Герт Пьотеринг заяви в София, че за освобождаването на българските медици в Либия трябва да се намери среден път и това ще стане със съвместни усилия на европейските институции и България. Тази тема бе сред акцентите в обръщението му към българския парламент в петък, както и в разговорите му с президента Георги Първанов.

Пьотеринг, който преди ден пристигна на официално посещение у нас, призова депутатите да обяснят на българите колко важно е да участват в предстоящите избори за ЕП.

По повод евентуалното влизане на български депутати в ЕП, които са имали връзки с бившата Държавна сигурност, той коментира, че на всеки човек трябва да се даде шанс да се поправи.

Пьотеринг говори около двайсет минути пред депутатите в пленарна зала, като в началото ги поздрави на български език.

“Целта ни е не да правим гръмогласни декларации, а да имаме по-близък контакт с Либия и публично да припомним отговорностите на либийската страна. Важно е да се каже, че българският интерес е интерес на целия ЕС”, коментира той болезнения за България въпрос с петте медицински сестри.

Само заедно можем да постигнем успех и да ги освободим, каза Пьотеринг на съвместен брифинг с председателя на българския парламент Георги Пирински.

Пред депутатите той заяви, че е съпричастен със съдбата на българските медици. “Нося в сърцето си мъката на роднините им, с които се видях в Брюксел”, каза той. Призивът му Либия да отмени смъртните присъди на българките и те да се върнат при своите семейства бе бурно аплодиран от депутатите.

Запитан за идеята медиците да станат евродепутати, въпреки че вече и ВАС отхвърли тази възможност, той отговори, че щом като България е взела такова решение, ЕП не може да има друго, тъй като “ако започнат да се застъпват различни позиции, няма да можем да постигнем освобождаването им”.

Втори шанс за сътрудниците на ДС

На въпрос как гледа на възможността партийни кандидати за евродепутати, принадлежали към ДС да влязат в ЕП, Пьотеринг каза, “че всеки човек, който се е заблудил в своя житейски път и е допуснал грешки, трябва да има втори шанс да ги поправи”. Допълни, че “сме демократично общество и всяка партия може сама да реши кого да включи в листите си”.

Повторното пускане на двата реактора “не е лесна работа”

По отношение на евентуалното повторно отваряне на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй” председателят на ЕП каза, че ще постави въпроса пред Европейската комисия и отговорния еврокомисар, но допълни, че пускането на затворените реактори “не е лесна работа”.

Ханс-Герт Пьотеринг посочи, че девизът "Съединението прави силата" е в синхрон с европейските ценности, защото заедно и солидарни искаме да работим за подобряване на бъдещето на европейските граждани. Според него най-важната задача пред ЕС е да се изгради обща европейска енергийна политика и да се поеме лидерството в борбата с глобалното затопляне.

ЕС да подкрепи страните, зависими от един енергиен доставчик

По думите му в сферата на енергетиката трябва да се действа солидарно и да се подкрепят онези държави, които в голяма степен зависят от един енергиен доставчик. Едновременно с това трябва да се отчитат и рисковете на енергийното производство - за да може да се осигури надеждно доставяне на енергия, трябва да заложим и на възобновяеми енергийни източници, посочи той.

В речта си пред депутатите Пьотеринг, който е представител на дясноцентристката Европейска народна партия, няколко пъти пледира да се обясни на българите, че трябва да участват в изборите за ЕП.

Гражданите ви, след толкова много години комунистически режим, най-сетне ще станат пълноправни гласоподаватели в Европа, коментира той.

Шефът на ЕП поздрави България за постигнатия напредък в реформите, но призова и занапред “да не отпуска хватката”.

След срещата си Ханс-Герт Пьотеринг президентът Георги Първанов каза, че е изразил своята признателност за категоричната позиция както на ЕП, така и за личната позиция на неговия председател за справедливото решаване на съдбата на българските медицински сестри в Либия.

Той благодари на госта, че по един блестящ начин е дал тон на предизборния дебат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?