"Българският Великден" обсъжда да подкрепи ли оставката на Никола Филчев

Всички регистрирани в групата на "Българския Великден" са получили въпрос дали биха подкрепили оставката на главния прокурор, потвърди Любка Качакова, бивш заместник-министър на икономиката, пред Дарик радио. "Аз не се причислявам вече към "Великден", но смятам, че съдебната реформа е сложен процес и проблемите с институциите са в компетентността на политиците. Въвличането на "Български Великден" в този казус може да промени мисията му от началото на създаването му, защото никога не сме атакували личност, атакували сме конкретни закони", смята Качакова.

Инициаторите опипват почвата, изрази предположение тя. Според нея тази инициатива се различава от всички предишни, защото мисията на "Български Великден" е да държи будно гражданското общество и да сигнализира при очевидно нарушаване на обществен интерес. Инициаторите на тази подписка се основават на факти, които са огласени в публичното пространство, но не са проверени. Едно писмо би било като колективен глас, ако е подкрепено поне от 100 човека, каза още Любка Качакова.

Проверка на mediapool.bg показа, че всъщност на сайта на инициативата "Български Великден" тече само гласуване за това дали да има или не писмо с искане оставката на главния прокурор. Ако се постигне съгласие текста на самото писмо ще бъде написан по-късно.

Все още участниците в инициативата обсъждат темата и не са постигнали окончателно съгласие. В гласуването, което все още продължава, съотношението е пет към едно в полза на изпращането на писмо от участниците в "Българския Великден".

Споделяне

Още от България