Работещите в закъсалата болница в Ловеч получават януарските си заплати

Работещите в закъсалата болница в Ловеч получават януарските си заплати

Министерството на здравеопазването осигури средства за изплащане на януарските заплати на работещите в закъсалата Ловешка болница, които те ще получат в петък. Въпреки това медиците отново излязоха на протест и блокираха една от основните улици в града, съобщи БНР. 

Болницата е затънала в дългове заради дългогодишно лошо управление и източване чрез неизгодни договори с частни структури, като здравното министерство изготви оздравителен план, предвиждащ съкращаване на легла и администрация.

Ловешките медици продължават да настояват за "трайно решаване на проблема", каквото очевидно не виждат в оздравителния план.

Липсата на пари в болницата принуждава много от тях да напускат. Заради недостиг на персонал може да бъдат затворени още отделения, предупредиха протестиращи. 

"Колегите масово напускат. Няма как да си изхранят семействата. Остават единствено пенсионери, които все пак разчитат на някакъв страничен доход. Най-вероятно чакат да се самозакрие. Без пари не се издържа. Може да издържим още 5 месеца без заплати, но някой да дойде и да каже: "Тази болница ще я има. Персоналът ще го има", коментираха протестиращи.

"Пациентите идват по спешност, няма с какво да се лекуват. Липсват всякакви консумативи", заявиха още те.

Протестите на ловешките медици ще продължат, като за 7 май те планират гражданско неподчинение на главния път София-Варна. 

Споделяне

Още по темата

Още от България