Работодатели, синдикати и енергийни шефове декларираха имущество

Нашият еврокомисар и членът на Европейската сметна палата не са длъжни да се отчитат в София, написаха от Брюксел

Снимка: БГНЕС

Още 523-ма души са декларирали имуществото си пред Сметната палата, след като влезе в сила така наречената поправка "Янев" в Закона за публичност на имуществото на заемащите високи държавни и обществени постове. Това са малка част от лицата, които, според поправката, трябваше да обявят имуществото си пред палатата, или около 2400 души. Срокът за декларирането изтече на 9 април.

Поправката бе вкарана и приета буквално в последните часове на 41-то Народно събрание по настояване на лидерът на РЗС Яне Янев, който побърза да откликне на призива от протестите на улиците и вкара популистки текстове в закона. Според тези текстове, приети без обсъждане в комисиите на парламента, имуществото си трябва да декларират ръководителите на синдикати, работодателски организации, членове на регулаторни органи, ръководители на енергийни и водни дружества, директори на дирекции в митниците, приходната агенция, посланици, представители на държавата в ръководни европейски органи. На публичност на имуществото, според промените в закона, подлежат и лидерите и членовете на ръководствата на политическите партии, дори да не са парламентарно представени и да не ползват държавна субсидия.

Членове на работодателските организации отказаха да декларират имуществото си като определиха искането като нарушение на личните им права, защото те са представители на частния бизнес. Въпреки това някои ръководители са поместили декларациите си на сайта на Сметната палата, но други категорично са против да изпълнят изискването на поправката, дори да са принадуни да платят глоба.

Зад желанието на Яне Янев да се "надникне" в имуществото на ръководителите на бизнес организациите прозираше ангажираността му в публичното "сатанизиране" на богатите, които "управляват" съдбите на обикновените хора.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева и членът на Европейската сметна палата Илияна Иванова са отказали да попълнят декларации според изискването на поправката "Янев". Вместо това в Сметната палата са пристигнали писма от Европейската комисия и от Европейската сметна палата, с които се обяснява, че изискването за деклариране на имуществото пред българската Сметна палата на двете българки на високи позиции в общоевропейски структури е в разрез с Договора за Европейския съюз и на Договора за функциониране на ЕС.

Избраните на високи позиции в Брюксел са декларирали пред съответните институции на ЕС имуществото си и в този смисъл не подлежат на ново деклариране и в България.

Какво декларират някои от "списъка на Янев"?

 

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и жена му притежават два апартамента и един офис в София, както и 1/3 част от парцел в село Разлив, три ниви в Полски Тръбеш, както и влогове за 68 000 лева.

Директорът на финансовата дирекция Николай Павлов и жена му имат по един апартамент с гараж в Хасково и Димитровград, както и парцел в село Ябълково. Влоговете им са впечатляващи. Двамата имат в български банки 163 000 лева. Надежда Павлова притежава фирмата "Ен Ви Ен консулт"

Председателят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов няма недвижима собственост, тъй като всички имоти се водят на жена му Галина. Тя притежава етаж от къща в Поморие, апартамент в София и парцел в село Равнище, които са и дарени. Отделно семейството е купило още един апартамент в София, има право на ползване върху още един апартамент в столицата и вила в село Горна малина край София. Галина Николова притежава фирма "Шамс 2005". Семейството има задължения от 120 000 лева и влогове от 50 000 лева.

Илко Желязков, който е член на борда на БЕХ, както и жена му Цецка Желязкова притежават значителна недвижима собственост. От 2010 г. досега те са придобили апартамент, гараж, търговски обект и парцел в София. Преди това те са придобили още четири апартамента, един гараж, още една къща и един парцел пак в столицата. Повечето от имотите се водят на Цецка Желязкова. За сметка на това семейството има кредити за 417 000 лева към Пощенска банка.

Другият член на борда на БЕХ Михаил Андонов има два апартамента с гаражи в София, два имота в село Дрен край Дупница и парцел в село Мъдрец. През 2012 година той си е купил и нива в Ксанти, Гърция. Той и жена му имат влогове за 58 000 лева, както и кредити за 78 000 лева.

 

Дългогодишният шеф на "Булгаргаз" Димитър Гогов е декларирал 100 хил. лв. влог в банка и 32 хил. лв. налични средства. Той е съсобственик на половин вила със сестра си в село Белица. В София апартамент има жена му и дъщеря му. Отделно жена му има право на строеж и ползване на парцели в околни села до София.

 

Членът на борда на директорите на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, син на дългогодишния директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов, има два собствени апартамента в София, още един заедно с жена си. Двамата имат и три гаража и три магазина в София. Гегов държи на влог 140 хил. евро и 36 хил. долара, а жена му - 110 хил. евро. Жена му има и ипотечен кредит за 34 хил. евро. Георги Гегов има и дялове в 4 фирми, една от които е изцяло негова.

 

Изпълнителният директор на Електгроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов и съпругата му имат десет имота - апартаменти, гаражи, парцели - в София и Долни Дъбник. Двамата притежават и около 200 декара ниви в Долни Дъбник. Жена му има 250 хил. лв. в банки, но и заем за същата сума, а Йотов има 30 хил. лв. в сметка и заеми за 43 хил. лв.

 

Учедващо скромно материално състояние е декларирал шефа на "Топлофикация София" Стоян Цветанов. Той притежава с жена си апартамент в София от 57 квадрата, тойота, купена преди 2 години за 4 хил. лв. и налични 7 хил. лв. Задлъжнял е с 68 хил. лв. заем за покупка на жилището.


Измежду лидерите на двете най-големи синдикални организации в страната по-добро материално благосъстояние декларира председателят на КНСБ Пламен Димитров. В банкови влогове той разполага с 47 хиляди лева и 14 хиляди евро, а съпругата му – с 46 хиляди лева и над 66 хиляди евро. Двамата обаче имат и дългове за 28 хиляди лева и 27 хиляди евро. През 2009 г. Пламен Димитров се е сдобил с апартамент от 95 кв. м за близо 125 хиляди лева и с паркомясто за 24 700 лева. Съпругата му пък притежава два имота във Варна.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев декларира придобити през 2006 г. по една четвърт от апартамент, гараж и ателие в София с обща площ 174 квадратни метра. В съсобственост той притежава и една втора част от 25 декара ниви в Търговищко, половин БМВ, купено през 2004 г. за 1500 лв. и половината от джип мицубиши паджеро, купено през 2006-та за 490 лв. Тренчев има банков влог за 17 хиляди лева.

Шефката на Учителския синдикат Янка Такева е декларирала банков влог от около 16 хиляди евро, но пък дължи на ДСК 7500 лв. Тя има малък дял от къща в София и части от ателие в Слънчев бряг, къща и земеделски имоти в Ковачевци и офис в София.

Председателят на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев никога не е крил, че е богат човек. В декларацията си той е отбелязал, че притежава десет апартамента, къщи и гаража в София, Свети Влас, Банско, Созопол и село Врабево, Ловешко, придобити от 1987 до 2007 г. сам и съвместно със съпругата си. Той притежава и части от ливади и ниви общо около 50 декара. Няма лична кола.

Наличните му средства са 50 хил. лв. и още 20 хил. на съпругата му. Влоговете му са около 150 хил. лв. плюс 5 хил. евро и още 56 хиляди лева са на съпругата му. Донев има вземания за над 14 млн. лв. и акции в 18 дружества, сред които "Софарма", "Фининвест", "Софпринт", както и дял в "Медийна група България холдинг", издаваща вестниците "Труд" и "24 часа", на стойност 11,3 млн. лв.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев има 11 апартамента, гаражи и офиси сам и съвместно със съпругата си. Наличните му средства са 50 хил. лв., съпругата му има 50 хил. лв. Дончев притежава акции в 8 дружества и има кредитна карта с лимит 90 хил. лв., а съпругата му - 10 хил. лв. И Дончев няма лично превозно средство.

 

Лидерът на партия Национално движение за свобода и демокрация и едър бизнесмен във фармацията от Варна Веселин Марешки и съпругата му Светлана са декларирали дялове в 103 фирми, главно аптеки от веригата "Марешки" в цялата страна.

Марешки е декларирал собственост върху 11 имота - негови и на семейството му - парцели, сграда, земя с право на строеж, предимно във Варна. Покрай съпругата на Марешки семейството има и къща в Русия, във Волгоградска област. Фамилията притежава 850 хил. лв. в банка, около 35 000 лв. в брой и е раздало малко над 38 000 лв. заеми.

 

Лидерът на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева е обявила собственост над 3 апартамента в София, придобити през 1981, 1988 и 1993 г. Тя няма заеми, на влог държи 247 000 лв. и 3100 долара. Кунева има 10 акции от БНП “Париба”, в чийто обществен съвет беше.

 

От посланиците зад граница Бойко Коцев, който бе посланик в Брюксел, а сега е в Москва, притежава апартамент с гараж в София и къща с двор в с. Скравена, Ботевградско. Жена му има два апартамента и гараж в София, две дворни места в ловешкото село Белиш. На влог Коцев в чужбина има 45 хил. евро, а в страната - 18 хил. лв. Жена му има влог има в банка близо 26 хил. евро и 7 хил. лв. 

 

Посланикът ни в Белгия Веселин Вълканов притежава апартамент в София, три парцела в Ловеч и Ботевград и къщша с двор в Белгия, която купил през 2002 г. за 240 хил. лв. Жена му Хермина има апаратамент във Виена. На влогове Вълканов има близо 18 хил. евро и 10 хил. лв. в България и Белгия. Жена му има влог от 6700 евро. В същото време Вълканов има ипотечен кредит от 35 хил. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?