Радан Кънев: Бухалката от 90-те години се замени със съдийско чукче, а анцугът - с прокурорска тога

Радан Кънев: Бухалката от 90-те години се замени със съдийско чукче, а анцугът - с прокурорска тога
"Бухалката от 90-те години се замени със съдийско чукче, а анцугът - с прокурорска тога. Властта стана оръжието на силния, още едно оръжие за натиск и грабеж." Така председателят на "Нова Република" Радан Кънев описа днешната ситуация в България и повтори, че за да се променят нещата е нужна съдебна реформа по румънски модел, но ГЕРБ, БСП и дори Реформаторският блок били против него.
Кънев коментира във вторник пред Нова телевизия, че реално няма сблъсък между двете водещи партии БСП и ГЕРБ.
"Сблъсъкът между БСП и ГЕРБ, както между ДПС и ДОСТ, е напълно фалшив. Няма такъв сблъсък", каза той. Радан Кънев посочи разделителната линия между "Нова Република" и останалите партии:"Правосъдие по румънски модел – ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ – "против". По въпроса за децентрализацията и необходимостта данъците да остават в общините - "против" са ДПС, БСП, ГЕРБ. Защо? Защото са свикнали да гушат всичките пари и след това да ходят да ги подаряват на хората, от които са ги откраднали. По въпроса за ДДС върху храните – обща позиция на БСП и ГЕРБ. За АЕЦ "Белене" – общо съгласие БСП-ГЕРБ, за КТБ – обща тишина на БСП и ГЕРБ".
"Естествено е, че една част от хората са объркани. Защото не виждат реален сблъсък между БСП и ГЕРБ. Ако има проблем, той е пълната липса на разлика между БСП и ГЕРБ и задаващата се коалиция помежду им“, коментира Радан Кънев.
По думите му "Нова Република" е единствената алтернатива, която не участва във фалшивия мач ГЕРБ-БСП, който, по думите му, е "мачът за порции".
"Българската политика през последните години се превърна в някакво спорно състезание, в надприказване, надхитряне кой ще извади по-сочния компромат във верния момент от кампанията, за да вземе един глас повече и да е в по-силната позиция, когато започне рязането на порциите", заяви той.

Според Радан Кънев в момента основният проблем на България е, че законът е престанал да бъде оръжие на слабия: "От древността до днес важи тази максима, от римско време. Законът е оръжие на уязвимия. Не на този с мускулите, с пищовите, който може да раздава правосъдие без закон. А на този, който иска да се учи, да гледа семейство, да спазва християнския закон, да не вреди другиму. Въпреки това, на основа на усилията си, на учението си, на зора си, на таланта си – да се развива, да успява, да напредва, да расте по обществената стълбица. Той не се разправя с пищови и насилие. В България стана така, че бухалката от 90-те години я замени съдийското чукче; анцуга от 90-те го замени прокурорска тога. Властта стана оръжието на силния, още едно оръжие за натиск и грабеж".

"Кой се оказа слаб в тази наша България? Оказа се предприемчивият човек, бизнесменът, рекетиран от чиновници, от партийни секретарки, от кого ли не. Оказа се слаб човекът, който цял живот се образова, защото утре отива на конкурс и го губи или въобще не го допускат до конкурса, защото партийната секретарка вече се е настанила на тези работни места", допълни председателят на "Нова Република".
Той повтори тезата си, че антикорупционната реформа в Румъния, започнала през 2005-2206 г., има и този ефект, че хората там живеят по-добре: "В момента доходите им са двойни, храната и горивото са им по-евтини. Как? Това се отразява, разберете. Битката с корупцията, даването на властта на наистина слабия. Защитата на обикновения човек от олигарсите, от корумпираните, се отразява на всеки човек, на всяко семейство, на всеки пенсионер".

Споделяне

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?