Радан Кънев: Практиките на финансовите регулатори отблъскват инвеститорите

Радан Кънев, Сн. БГНЕС

За сериозни промени във финансовите регулатори – Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов наздор (КФН) призова за пореден път съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него практиките, които са наложени в двете институции, са сред препятствията за навлизане на чужди инвестиции в България, тъй като дават основание за несигурност сред бизнеса.

Кънев за пореден път призова управителя на БНБ Иван Искров да подаде оставка. "Безспорно упорството на г-н Искров да седи на поста си е много вредно за България в момента. И аз продължавам да се надявам, че той ще прояви разум", заяви в Русе съпредседателят на Реформаторския блок, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че всички политически сили, част от управлението, искат Искров да се оттегли от поста. Това обаче не може да стане насилствено, тъй като по закон управителят на БНБ трябва или сам да подаде оставка, или мандатът му да изтече. "Не сме готови да разклатим държавата, като вземем едно незаконно решение за прекратяване на мандата, защото то би било оспорено, изобщо доста проблеми би създало", каза Кънев.

Според него най-късно през октомври, когато изтича мандатът на Искров, управляващите трябва да са готови с „много сериозен кандидат за управител на БНБ, който да излъчва съвсем различен тип на управление“. Според него преди това трябва да се промени както законодателството за финансовите регулатори, така и ръководството на КФН. За смяната на Искров като управител на БНБ настояват и от ГЕРБ. Най-голямата парламентарна сила обаче засега не застава зад исканията на реформаторите за промяна на ръководството на КФН, оглавявавано от Стоян Мавродиев. В партията на Бойко Борисов са решили, че биха сменили позицията си, ако коалиционните им партньори докажат неефективната работа на финансовия регулатор.

Кънев даде положителна оценка на досегашното управление на втория кабинет „Борисов“. "Без колебание мога да кажа, че за този кратък период и предвид много тежката кризисна ситуация, в която България се намира от години вече, България е изключително силно стабилизирана“, коментира съпредседателят на Реформаторския блок. Според него обаче има нужда по примера на Румъния да се направят бързо реформа в правосъдието.

По отношение на местните избори Радан Кънев заяви, че е необходимо да се изолира ДПС от местната власт. "Ако искаме този модел на корупция, който свързваме с ДПС, да бъде трайно ограничен, не трябва да допуснем по никакъв начин те да формират мнозинства за втори турове, мнозинства в общинските съвети и да имат много кметове. Особено пък да спрем инвазията им на местни избори в райони, където етническо турско население няма. Това е доктрината "Местан" за заместване на разочарованите хора от турски етнически произход, които не гласуват вече за ДПС, с платени избиратели от ромски етнически произход", коментира Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?