Радан Кънев: КФН се прояви като медийна бухалка, ‪#‎Koй‬ я държи

"Зелените" поискаха оставките на Стоян Мавродиев и Иван Искров

Радан Кънев

Партия "Зелените" настоя за оставки на управителя на БНБ Иван Искров и председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Вместо да поемат отговорност за фалита на КТБ, ръководствата на двата регулатора" удобно си намериха "виновник" за несвършеното от тях в лицето на медиите", заявяват от партията и припомнят безпрецедентната глоба, която КФН наложи на "Икономедиа" (издател на "Капитал" и "Дневник").

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев също е на мнение, че има всички основания да се иска оставката на ръководството на Комисията за финансов надзор, която се е изявила като медийна бухалка.

"Teмата ‪#‎КФН‬ става необятна - КТБ, излишен смут и несигурност около пенсионните фондове, липса на адекватен държавен надзор. Но днес темата не е КФН и финансова стабилност, а свобода на словото", написа Радан Кънев във Фейсбук профила си.

Той заявява, че държавните контролни органи демонстрират системна безпомощност и липса на капацитет, когато изпълняват присъщите си функции, а същевременно "проявяват учудваща ефективност, когато изпълняват поръчки срещу медийната свобода". "Че КФН се прояви като бухалка, видяхме всички. Остава да видим - ‪#‎Koй‬ държи бухалката", казва Кънев.

"Днес имаме цялото основание да поискаме оставката на ръководството на КФН заради нарушаване на основни свободи. И да обсъдим допустимо ли е изобщо в демократична държава да се упражнява контрол върху медиите, и то от органи с различни контролни функции? Не е ли това класически тоталитарен похват?", пита лидерът на реформаторите, който посочва, че тепърва ще се обсъждат правомощията и доверието в персоналното ръководство на КФН заради КТБ и пенсионните фондове.

"И да кажем, освен Je suis Charlie и "Аз съм "Капитал", "Дневник" и "Медиапул" - независимо дали симпатизираме на редакционната им политика и дали те симпатизират на нас", завършва Кънев, който засега е единственият депутат, заел ясна позиция спрямо действията на КФН.

Към момента Mediapool.bg има съставен акт от КФН за публикация от юни 2014 г., посветена на преодоляната криза с Първа инвестиционна банка (ПИБ). В "инкриминираната" статия се споменава за фирми, за които се смята, че са контролирани от Делян Пеевски, а според КФН това не е вярно, защото той не е декларирал такава собственост пред Сметната палата. Друга медия под прицела на КФН е сайтът "Биволъ" заради разкрития, свързани с ПИБ.

Партия "Зелените" заявява, че регулаторът, който трябва да следи за финансовата стабилност, си е избрал ново амплоа - да контролира част от медиите в страната. От формацията са на мнение, че поставянето начело на БНБ и КФН на "трайно компрометирани лица като Иван Искров и Стоян Мавродиев е сигнал за всички граждани на България, че случаи, подобни на КТБ, могат да се повторят а също превръща регулаторите в "слепи инструменти" за прокарване на интереси.

Ето пълния текст на позицията на "Зелените":

Вече повече от 6 месеца след най-голямата финансова измама в България – фалита на КТБ – все още няма политическо лице или държавен орган, които да са поели каквато и да било отговорност за случилото се. Нещо повече – дори тези, които по закон носят тази отговорност – ръководствата на Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН) – в един глас заявиха, че законът не им е дал достатъчно правомощия да надзирават финансовата система и затова не могат да носят никаква отговорност. За сметка на това и двата регулатора удобно си намериха "виновник" за несвършеното от тях в лицето на медиите, които "клатели стабилността".


Първоначално БНБ излезе с гневни декларации и заплахи срещу резонните въпроси на "Биволъ" за "гнилите ябълки" в банковата система. От днес топката бе поета и от техните колеги от КФН, които наложиха безпрецедентната глоба от 160 хил. лв. на "Икономедиа" за това, че е "манипулирала пазара", разкривайки неудобната истина за КТБ. По информация от медиите предстоят подобни санкции и за "Биволъ" и Mediapool. Очевидно призваният да следи за финансовата стабилност регулатор си е избрал ново амплоа – да контролира и следи (част от) медиите в България и да ги наказва, ако не са му симпатични.

Тази "медийна активност" на институцията, ръководена от Мавродиев, ярко контрастира с нейната пасивност през всичките години, в които се надуваше балонът КТБ, довел до фалита ѝ в началото на лятото. Въпреки че все още регулаторът не е обявил публично какви са загубите на надзиравания от него небанков финансов сектор от фалита на КТБ, по неофициални данни сумата надхвърля значително половин милиард лева. Въпреки това Мавродиев също се обяви за "невинен", тъй като според него КФН имала по-малко правомощия по отношение на КТБ и от ветеринарния контрол. Удобно обаче забрави да сподели кой одобряваше множеството публични емисии на самата КТБ и компании, свързани с нея, в рекордно кратки срокове.


Кой трябваше да следи за системния риск и да забележи огромната за българските мащаби сума, инвестирана в групата КТБ чрез капиталовия пазар от различни поднадзорни на КФН лица? И не на последно място – кой трябваше да следи за истинските пазарни манипулации
чрез които различни компании от групата КТБ формираха кухи обороти и печалби, създавайки невярна представа за стойността на компаниите и книжата им? Както се вижда, всичко това не е било в прерогативите на ветеринарния контрол.


Досегашната дейност на ръководствата на КФН и БНБ ясно показва, че поставянето начело на независимите финансови регулатори на ярко изразени партийни кандидатури води до трайно негативни резултати и превръща колективните по замисъл регулатори в слепи инструменти за прокарване на интересите на лицата, които ги ръководят, както и на тези, които са ги издигнали. Това в комбинация с пълната безотговорност, а често и некомпетентност на тези ръководители, не позволява на регулаторите да забележат дори огромни по мащаба си финансови измами, какъвто е случаят с КТБ.


Според нас оставянето начело на най-важните финансови регулатори на трайно компрометирани лица като Иван Искров и Стоян Мавродиев е сигнал за всички граждани на България, че случаи, подобни на КТБ, могат да се повторят, без пак някой да забележи и без никой да е виновен. Как да сме сигурни, че Искров, който твърди, че не е знаел какво става в самата БНБ, знае какво става в другите банки? Как да сме сигурни, че Мавродиев, който очевидно не се вълнува от капиталовия пазар и предпочита да надзирава медиите, следи дали пенсионните фондове се управляват в интерес на осигурените.


Едва след като на техните места бъдат поставени доказани професионалисти, необвързани с партийни и олигархични кръгове, може да се надяваме, че ще започне новото изграждане на регулаторните органи като независими и справедливи институции.

Споделяне

Още по темата

Още от България