Десетки журналисти протестираха пред парламента срещу КФН

Няколко десетки журналисти от различни печатни и електронни издания се събраха в понеделник пред сградата на Народното събрание в знак на протест срещу опитите на Комисията за финансов надзор (КФН) да упражнява цензура, налагайки колосални глоби на някои медии.

Става въпрос за решението на комисията да санкционира издателската група "Икономедиа" ("Капитал", "Дневник") със 150 000 лева заради твърдение, че фирмите "Водстрой 98" АД и "Промишлено строителство холдинг" АД са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. От своя страна КФН обявява твърдението за невярно, тъй като не фигурирало в декларацията на Пеевски пред Сметната палата.

Отделно от това "Икономедиа" бе глобена с още 10 000 лева за отказ на журналисти да разкрият източниците си, стоящи зад въпросната информация. Право, което е гарантирано директно от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Със 100 000 лева пък бе санкционирано врачанското издание "Зов Нюз" заради негов репортаж от опашка пред местен клон на Корпоративна търговска банка (КТБ) по време на банковата криза през миналото лято. Парадоксалното в случая е, че във въпросния материал са цитирани други медии, които обаче не са понесли глоби, сред които и сайтът "Пик".

Под "прицела" на КФН попадат още сайтовете Mediapool и "Биволъ". Първият има съставен акт от комисията за публикация от юни 2014 г., посветена на преодоляната криза с Първа инвестиционна банка (ПИБ). "Биволъ" попада под натиска на институцията, ръководена от Стоян Мавродиев, заради разкрития, свързани с ПИБ.

Демонстрантите пред парламента в понеделник носеха плакати с надписи "Цеко + КФН = Свободни медии", "Je suis Зов Нюз", "Мавродиев, на КОЙ служиш". Според протестиращите журналисти натискът, упражняван от КФН над въпросните медии, представлява безпрецедентна цензура, заплашваща пряко физическото съществуване на по-малки издания, като "Зов Нюз".

"Лично за мен поводът всъщност е доста по-голям, защото това наказание е симптоматично за отношението въобще на държавните институции към свободата на медиите. Показва пълно незачитане и това е нещо, което касае не само хората от "Капитал", не само всички журналисти, но и на практика всички нормални граждани", каза управляващият редактор на "Капитал" Алексей Лазаров.

"Събираме се, за да протестираме срещу продължаващите репресии срещу свободата на словото в България. За първи път се сблъскваме с прецедент преследването на свободното словото да се извършва от държавни институции в лицето на КФН", коментира и Асен Йорданов от сайта "Биволъ" и зам.-председател на Мрежа за свободно слово, организатор на протеста.

Протестиращите внесоха в парламента своя декларация до комисията по култура и медии, с която изразяват острото си несъгласие с опитите на КФН да цензурира отделни медии.

В същото време международната Асоциация на европейските журналисти (АЕЖ), обединяваща колеги от над 30 страни-членки на Съвета на Европа, се присъедини към позицията на АЕЖ-България по казуса с КФН и застава твърдо зад правото на журналистите да информират обществото и да не разкриват своите източници на информация.

"Рекордната глоба от 160 хил. лв, наложена на медийна група "Икономедиа” за публикации, окачествени като съставляващи пазарни манипулации, и за отказ от разкриване на източници на информация, е форма на безпрецедентна бюрократична цензура. А "специалната” санкция от 10 хил. лв. за двама журналисти, отказали да разкрият източниците си, крие сериозната опасност да бъдат унищожени от бюрократично своеволие и последните инструменти за разкриване на корупционни практики и злоупотреби", посочиха в своя позиция по казуса миналата седмица от АЕЖ-България.

Междувременно Българският медиен съюз, част от който са голяма част от собствениците на издания, получавали кредити от фирми, близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, възропта в понеделник, че "Икономедиа" е спечелила проект за 3 млн. лева от фондация "Америка за България".

Членовете на съюза, учреден през 2012 г., когато изданията, свързани с Пеевски и майка му Ирена Кръстева, се отцепиха от Съюза на издателите в България, заявяват, че "за нас е категорично неприемливо едно издание да бъде "абонирано" за подобна подкрепа от страна на чуждестранна институция, защото такава обвързаност говори за определени зависимости, които нямат нищо общо със свободата на словото и пазарните принципи".

Отвореното писмо е адресирано от президента Росен Плевнелиев, парламентарния председател Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и американския посланик у нас Марси Рийс. В него се настоява за "пряк диалог с цялата българска медийната общност" между "Америка за България".

Голяма част от издателите, членуващи в Българския медиен съюз се оказаха финансирани с кредити от фирми, близки до мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, разкри разследване на "Протестна мрежа" през миналата година.

--------------------------
Тази публикация е създадена с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието ѝ се носи от OBC и Mediapool.bg и по никакъв начин не изразява официалното становище на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България