Адвокат Александър Кашъмов:

КФН осъществява безпрецедентна и уродлива форма на цензура

"Протестна мрежа" поиска за втори път оставката на Мавродиев

Александър Кашъмов

Комисията за финансов надзор (КФН) упражнява безпрецедентна форма на цензура върху някои медии, коментира в петък адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" пред БНР. Изказването му е по случай глобата от 160 000 лева, която Комисията за финансов надзор (КФН) наложи на издателската група "Икономедия".

Извън това Мediapool.bg също има съставен акт от КФН за публикация от юни 2014 г., посветена на преодоляната криза с Първа инвестиционна банка (ПИБ). В "инкриминираната" статия се споменава за фирми, за които се смята, че са контролирани от Делян Пеевски, а според КФН това не е вярно, защото той не е декларирал такава собственост пред Сметната палата. Друга медия под прицела на КФН е сайтът "Биволь"заради разкрития, свързани с ПИБ.

"Ако трябва да сравняваме с времето преди 1989-а година, ние никога не сме виждали такива уродливи и явни форми на проява на цензура", каза Кашъмов. Със същите аргументи със 100 хиляди лева е глобено и изданието "Зовнюз" от Враца. Става въпрос за публикации около банковата криза през юни 2014 г.

Според Александър Кашъмов има съмнения за едностранчив подход на КФН спрямо определени медии:

"Медии, свързани с кръга около Делян Пеевски, бяха изключително гласовити преди и по време на кризата с КТБ, но не сме виждали по никакъв начин да бъдат санкционирани. Така че има нещо очевидно тенденциозно и едностранчиво", каза адвокатът.

Според него решението на КФН е особено тежък удар срещу свободата на словото в България. 

"Местните медии в България, които едва свързват двата края и които са изключително важни за местната общност, разказват за нередностите на място, критикуват властимащите и бизнеса. Тези нещастни медии, в които работят по двама-трима, понякога по един журналист, да бъде глобена със 100 хиляди лева, това означава на практика закриване на медията", коментира Кашъмов.

На врачанския "Зовнюз" е наложена глоба за това, че публикува репортаж за случващото се във Враца покрай кризата с КТБ – информация, която тече и по всички централни печатни и електронни медии.

Междувременно с писмо до Народното събрание "Протестна мрежа" за втори път поиска оставката на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. "Смятаме, че доверието в българските финансови регулатори, и в частност КФН, е на критично ниско ниво и запазването на статуквото е с непредвидими последици за цялата система", се казва в него.

От неформалната организация припомнят, че още през лятото на миналата година за заявили, че случаят със затворената Корпоративна търговска банка АД е огромен регулаторен провал, който коства на вложителите в нея милиарди загубени лева. "Заедно с БНБ и ДАНС, КФН носи пряка отговорност за политическия похлупак над банката и свързаните с нея фирми. Бездействието на комисията по случая КТБ и свързани с нея публични компании се разминава с нейната хиперактивност в наказания на критично настроени медии. Смятаме това за форма на лична разправа и за недопустимо в една свободна и демократична държава", се посочва в писмото.

От "Протестна мрежа" отправят и призив за възстановяване на доверието в регулатора, който се грижи за застраховките, пенсиите и инвестициите на българските граждани. "Вие имате законово и морално право да го направите, а според нас сега това е и ваше задължение", пишат от "Протестна мрежа до депутатите.

--------------------------
Тази публикация е създадена с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието ѝ се носи от OBC и Mediapool.bg и по никакъв начин не изразява официалното становище на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?