Радан Кънев се нареди на опашката да съди Николай Бареков

Николай Бареков и Радан Кънев. Сн. БГНЕС

Лидерът на ДСБ и говорител на Реформаторския блок Радан Кънев обяви във вторник намерението си да съди за клевета председателя на "България без цензура" Николай Бареков. Намерението на Кънев увеличава и без това значителната група от хора, които имат съдебни претенции към бившия телевизионен водещ и настоящ политик.

Причина за завеждането на делото ще стане отвореното писмо на Бареков от вторник, в което се казва: "Известният в обществото като Рамадан Кунев (Радан Кънев) забравя, че е член на формация, която е изцяло финансирана и спонсорирана с парите на турското неоосманистко правителство и с посредничеството на проислямския екстремист Касим Дал". Касим Дал е член на ръководството на Народна партия "Свобода и достойнство", която е една от партиите в Реформаторския блок.

Отвореното писмо на Бареков бе по повод коментарите на Радан Кънев от сутринта пред бТВ. Лидерът на ДСБ каза, че вижда дългата ръка на Ахмед Доган зад последните изблици на етническо напрежение в страна. Според него има много преки връзки между ДПС и "хора, които проявяват краен национализъм". И той даде пример с "групировката около Николай Бареков и ВМРО". "Връзките между Бареков и ДПС са доста преки през господин Пеевски, който, така, стана много популярен напоследък в много свои роли", допълни Кънев пред бТВ.

След гневния отговор на Бареков Кънев обяви, че ще го съди.

"Няма обаче да допусна българската демократична опозиция и нейните стотици хиляди симпатизанти и избиратели да бъдат подлагани на клеветническа кампания. След консултация с адвокати, симпатизиращи на ДСБ и РБ, взех решение да заведа дело за клевета срещу Николай Бареков. Предвид постоянната клеветническа кампания срещу Реформаторския блок и факта, че г-н Бареков вече е осъждан за клевета, решението ми не би се повлияло от евентуално извинение. Мястото на клеветниците е извън политиката", се казва в позицията на лидера на ДСБ.

Както Mediapool вече писа, новият политик Николай Бареков вече е затрупан от лавина съдебни дела. Най-големият иск в размер на 1 милиона лева срещу него е заведен от собственика на медийната група "Икономедия" Иво Прокопиев.

Бившият варненски кмет Кирил Йорданов съди Бареков за 11 000 лева. Дело води и бившият съсобственик на "Вестникарска група България" Любомир Павлов. Той иска Бареков да му плати обезщетение от 30 000 лева.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че съди Бареков за 10 000 лева.

През февруари издателската компания "Икономедиа" съобщи, че ще съди Бареков и медийната група на Ирена Кръстева за нарушени авторски права. В случая става дума за използване на две фотографии, направени през 1995 година от покойния фотограф на "Капитал" Живко Ангелов на първия рожден ден на силовата групировка СИК. На снимките се виждат Венцислав Стефанов, съдружник в Интергруп, вицепрезидент на Славия и БФС, Румен Николов - Пашата, Бойко Борисов и Николай Златев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ТСБанк.

"Икономедиа" твърди, че Бареков е качил снимката на сайта си, без да поиска разрешение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?