Радан Кънев: В стенограмата "КТБ" няма нищо важно

Радан Кънев: В стенограмата "КТБ" няма нищо важно

След публикуването на стенограмата за КТБ ще има разочарование, защото на този Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) не се случи нищо важно", коментира лидерът на ДСБ в оставка Радан Кънев в понеделник пред бТВ. Той уточни, че говори за стенограмата от заседанието при президента на 29 юни 2014 г.

Кънев припомни, че точно преди консултациите при президента e имало друга среща, но проведена в сградата на БНБ. Именно там е било взето решението дали да има или не банкова ваканция. Радан Кънев каза, че по време на заседанието на КСНС не е имало дебат за въвеждане на банкова ваканция.

“Боя се, че след като конкретната стенограма бъде публикувана, тя ще предизвика разочарование, защото нищо драматично, тайно и важно на този консултативен съвет не се е случило. Случило се е преди това на място - в сградата на БНБ на срещата, на която са били само ГЕРБ, БСП и ДПС, и е взето решението да няма банкова ваканция“, каза Радан Кънев.

“На КСНС може от хода на разговора човек да стигне до изводи, но по спекулативен път. Не е имало такъв дебат. Нека да излезе стенограмата и много ясно хората ще могат да си направят извода кой, но дни и часове преди това, а не на самия КСНС, е защитавал тезата да се затворят всички банки”, допълни той. Кънев съобщи, че вече е дал писменото си съгласие стенограмата да бъде разсекретен.

"За самия грабеж на КТБ беше създадена анкетна комисия в парламента, в която обаче всичко се замиташе. Решението на проблема е в ръцете на прокуратурата", заяви Радан Кънев.

Пред десет дни президентът Румен Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограмата “КТБ“, след като преди това на няколко пъти отхвърли исканията на журналистите за предоставянето ѝ. Президентът изпрати писма до всички участници в срещата при предшественика му Росен Плевнелиев по време на разгара на банковата криза през лятото на 2014 г. с молба да се съгласят записът да бъде обявен пред обществеността.

След това искания за разсекретяване на документа дойдоха от премиера Бойко Борисов, бившите лидери на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Накрая темата бе подхваната и от медиите на Делян Пеевски.

Цялата тази вълна от искания за публичност последва едно решение на Административен съд – София град. Съдът постанови, че президентството е отхвърлило незаконно искането за разсекретяване на стенограмата "КТБ" по делото, заведено от главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов.

Това решение на съда е пробив в практиката, тъй като досега АССГ на няколко пъти решаваше, че президентството има право да не разкрива стенограмата. В решението, което може да бъде обжалвано пред ВАС, се посочва, че дори управителят на БНБ да е споделил тайна информация, президентството дължи цялата останала информация, която не може да е тайна.

Т.нар. стенограма "КТБ" отразява политическите консултации при президента Плевнелиев, проведени девет дни, след като КТБ затвори и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, министърът на финансите Петър Чобанов, председателят на Народното събрание Михаил Миков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, управителят на БНБ Иван Искров, банкери и представители на парламентарно представените формации. Досега се смяташе, че по време на тази среща е пресечено намерението, обсъждано на заседание в БНБ предходната нощ, според което в България трябваше да се въведе банкова ваканция като отговор на ликвидния проблем на ПИБ.

В интервюто за бТВ Радан Кънев коментира и ситуацията в реформаторската десница.

"Тежката криза, в която е реформаторската десница, трябва да се разглежда като част от дългия път в изграждането на дясната алтернатива на ГЕРБ. Докато нямаме обща позиция към ГЕРБ, колкото и документи да подписваме, единни няма да бъдем. Ако гледаме днешното поведение на Захариева, Борисов, Цветанов и Цачева, те не са ни приятели", каза Кънев.

Споделяне

Още по темата

Още от България