Йордан Цонев: На срещите при Плевнелиев не е говорено за КТБ, а за политика

На 29 юни 2014 г. било обсъдено как да се помогне на банките след "криминалната атака" срещу ПИБ

Сн.: БГНЕС

На банковите разговори при президента Росен Плевнелиев през юни 2014 г. въобще не се говори за Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, който към момента на срива на КТБ беше шеф на бюджетната комисия в парламента. Когато публикуват стенограмата ще се види, че много хора имат амнезия, коментира Цонев в четвъртък по Нова телевизия.

Публикуването на стенограмата се очаква всеки момент, след като президентът Румен Радев се съгласи да направи това. Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров подкрепиха това, но бившият държавен глава Плевнелиев, който още по време на мандата си отказа разсекретяването на документа, отново се обяви "против".

Йордан Цонев припомни, че е имало две срещи при Плевнелиев за банковата система - на 29 юни и 14 юли 2014 г. и че той е участвал и в двете.

Както е известно, КТБ бе затворена на 20 юни.

Първата среща е тази, чиято стенограма се иска да бъде огласена.

"Първата бе по-важна. Защото в петък банките затвориха с 850 милиона изтеглени. Атаката бе криминална, което се доказа по-късно. Най-сериозна бе атаката срещу Първа инвестиционна банка. Казвам името, защото там намериха ресурс да покрият толкова тегления. Те се справиха", поясни Цонев.

"Опитът за атака е доказан от службите. КТБ нямаше този ликвиден ресурс и заради това тръгна към фалита. Там се разискваха много варианти...Банките казаха, че искат ликвидна подкрепа, за да отворят в понеделник. Но БНБ не може да финансира търговските банки заради валутния борд. Това трябва да го направи правителството. Затова кабинетът в лицето на Чобанов (Петър Чобанов, финансов министър в кабинета "Орешарски"-бел. ред.) подготви вземането на краткосрочен заем, с който да финансира банките На 29-ти на обед въпросът бе решен, след като търговските банки дадоха заем на правителството от 2.5 милиарда в държавни ценни книжа и въпросът бе решен", каза той.

Цонев допълни, че колегата му от ДПС Делян Пеевски не е участвал в тези разговори.

"Гечев каза много неистини, защото търси политическа изгода", заяви депутатът от ДПС по повод коментари на социалиста Румен Гечев.

Той поясни, че по време на разговорите е имало две сюжетни линии: "Борисов искаше оставки от правителството (на Пламен Орешарски-бел.ред.), за да го завърже като виновно за банковата криза. Той искаше оставката на Петър Чобанов. В същото време Плевнелиев и Лютви Местан (тогава председател на ДПС) опитваха да има резолюция за датата на оставката на правителството и за предсрочни избори".


"Това са двете сюжетни линии на срещата, ще се види в стенограмата. На 21 юли Орешарски трябваше да даде оставка, а на 5 октомври да има избори", каза Йордан Цонев.


Той уточни, че макар към онзи момент ДПС да е свалило доверие от правителството, никога не било говорено за дати.

Ако се отвори стенограмата от 14 юли, ще се види, че ДПС и БНБ са поискали да се одържави КТБ. Тогава се възпротивили от БСП, каза още Цонев.


"Искахме да спасим парите на хората по един европейски начин. Като Португалия, като Европейската комисия. Това бе целта ни. Но от БСП ни провалиха", допълни той.

Йордан Цонев информира, че в четвъртък синдиците на КТБ щели да опровергаят, че Пеевски е свързан с фирма-бушон. "Шефът на банката може да прави такива фирми, а не приятелите му", разясни Цонев отношенията между бившия собственик на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, чийто раздор през 2014 г. доведе до срива на четвъртата по големина банка в България.

Йордан Цонев каза още, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е добре и се занимава със стратегия, като например позицията на ДПС по референдума в Турция.

Цонев също така призова шефът на ВКС Лозан Панов да спре малко с политиканстването, а да се съсредоточи в правосъдието.

Според информация, изтекла след срещите за КТБ през лятото на 2014 г., основните обсъждани теми са две: за въвеждане на т.нар. банкова ваканция и за евентуалната държавната намеса за спасяването на КТБ.


Предложението банкова ваканция е дошло от експерти свързани с ДПС, но е било отхвърлено.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес