И Борисов подкрепя разсекретяването на стенограмата "КТБ"

И Борисов подкрепя разсекретяването на стенограмата "КТБ"

Премиерът Бойко Борисов подкрепя разсекретяването на стенограмата от консултациите в президентството за КТБ, проведени на 29 юни 2014 година.

Според него фалитът на банката е тема с изключителен обществен резонанс и публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за съставяне на обективно мнение за предприетите от институциите действия и ще отговори на очакванията за прозрачност по отношение на вземането на решения.

Позицията на премиера е в отговор на постъпило писмо от президента Румен Радев, съобщиха от МС.

Президентът Радев, който няколко пъти отказа да разсекрети прословутата стенограма за КТБ след искания по Закона за достъп до обществена информация, преди два дни обяви, че вече настоява документът да придобие публичност.

Държавният глава посочи, че е изпратил писма до всички участници в срещата при предшественика му Росен Плевнелиев по време на разгара на банковата криза през лятото на 2014 г. с молба да се съгласят записът да бъде обявен пред обществеността. Мълчаливият отказ щял се счита за съгласие.

Политическите консултации при президента Плевнелиев се проведоха девет дни, след като КТБ затвори и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, министърът на финансите Петър Чобанов, председателят на Народното събрание Михаил Миков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, управителят на БНБ Иван Искров, банкери и представители на парламентарно представените формации.

Споделяне

Още по темата

Още от България