Радев няма да "протака" за Гешев, но не приема ултиматуми

"И ВСС не изпълни моето настояване по най-добрия начин"

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев каза, че ще се произнесе за Иван Гешев в "обозрим срок" и няма да приеме ултиматуми от никой, включително от представители на Висшия съдебен съвет, които поискаха той да подпише указа за назначаването на новоизбрания главен прокурор в срок от 3 до 7 дни.

"Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че не съм човек, който протака и използва различни машинации. Но отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията, четете внимателно и там ще си отговорите", каза Румен Радев във вторник.

На въпрос дали ще се обърне към Конституционния съд за тълкуване, президентът Радев отново призова да се чете Конституцията.

"Там са всички варианти и отговорът на въпроса", каза той.

На реплика, че настояването на ВСС е било това да стане от 3 до 7 дни, държавният глава коментира, че и той се е обърнал към ВСС с настояване, което те не са изпълнили по най-добрия начин.

В понедепник в София се проведе поредното протестно шествие срещу повторния избор на Иван Гешев за главен прокурор. Шествието под наслов "Да спасим Правосъдието от олигархията!" поздрави Радев за смелостта му да не подпише първото решение на Висшия съдебен съвет за избора на нов главен прокурор.

Сега, след като ВСС прегласува избора си, протестиращите призоваха президента да не подписва указ за назначението му, а да се обърне към Конституционния съд за тълкуване на процедурата за избор на така наречените "трима големи" в съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?