Радев няма да води министри на срещата с Путин

Радев няма да води министри на срещата с Путин

Президентът Румен Радев заминава на 21 май на първото си посещение в Русия, където обаче няма да бъде придружаван от представители на българското правителство. В петък президентство разпространи официално съобщение за визитата.

Макар и не задължителна, практиката е при подобни посещения в президентската делегация да участват министри или зам.-министри, които се срещат със своите чуждестранни партньори, подписват или договарят споразумения и пр.

От президентството засега не коментират отсъствието на правителствени представили от делегацията и чия инициатива е това.

Оттам уточняват обаче, че Радев ще бъде придружен от съпругата си Десислава.

"В официалната делегация на българския държавен глава са съпредседателят на "Групата за приятелство България - Русия" в Народното събрание Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев ще бъде в Русия на 21 и 22 май.

На 21 май в Москва Радев ще разговаря с руския министър-председател Дмитрий Медведев.

По-късно през деня в Болшой театър президентът ще присъства на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.

В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

На 22 май в Сочи българският държавен глава ще се срещне със своя руски колега Владимир Путин, след което ще ръководят пленарните разговори на двете официални делегации. Радев и Путин ще направят съвместни изявления за представителите на медиите.

По-рано от Кремъл съобщиха, че Путин ще обсъди с Радев перспективите на двустранното сътрудничество в различни области и актуални международни и регионални въпроси.

В момента българското правителство работи активно по значими за България проекти с руско участие като газовия хъб "Балкан" и рестарта на АЕЦ "Белене". По-рано тази седмица енергийният министър Теменужка Петкова обяви от Сочи твърдото намерение на кабинета да възкреси спрения проект за втора атомна централа.

Споделяне

Още по темата

Още от България