Радев отрече договорка с Борисов за антикорупционния закон

Защити пуснатия съдебен закон, ветото върху ограниченото обжалване на екооценки и назначението на Кичашки в КЗД

Румен Радев  присъства на честването на 138 години от създаването на Веонноморските сили

Президентът Румен Радев отрече да се е договарял с премиера за новия антикорупционен закон, както обяви в началото на август самият Бойко Борисов. Според Радев публикуваният за обсъждане проектозакон не решава сегашните проблеми.

Държавният глава защити решенията си да пусне за публикуване оспорваните от неправителствени организации поправки в съдебния закона, да наложи вето върху нормативните промени, предвиждащи екооценки за стратегически проекти да се обжалват само на една инстанции и да назначи Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация.

При честването на 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили в събота във Варна, Радев бе попитан от журналисти каква ще е структурата за бъдещия орган за борба с корупцията

 "Не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде този орган и как да се избира неговото ръководство", заяви президентът.

Преди почти две седмици обаче Борисов обяви: "С Радев разговаряхме и се договорихме, че дирекция "Антикорупция" в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще отиде към бъдещия антикорупционен орган. Ръководителят на цялото звено ще се избира и назначава от парламента и така то ще е равно отдалечено", каза Борисов по повод коментар на лидера на БСП Корнелия Нинова , че управляващите, че така са разписали проекта, че президентът да не назначава ръководителя на бъдещия независим орган.

"Имаме консенсус само за едно - че дирекция "Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. Изобщо не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде този орган и как да се избира неговото ръководство. Мисля, че този законопроект в този вид няма да реши проблемите с корупционния модел на управление", заяви в събота Румен Радев.

Той отново призова за създаването на нов, единен и независим орган, който "да затвори цикъла - информация, сигнал, разследване и обвинение на мястото на настоящия механичен сбор от нискоефективни структури".

Той коментира и одобрените от него в четвъртък поправки в съдебния закон въпреки призивите на Съюза на съдиите, който се обяви против промените, които позволяват отстраняване на магистрат от длъжност във всички случаи на привличането му като обвиняем за тежко престъпление и кариерните бонуси на ВСС.

"Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, не недосегаеми такива", заяви Радев. Според него декларирането на членство от страна на магистратите в организации не е равностойно на забрана, а засилва прозрачността при практикуването на тази важна професия.Той също така не смята, че законовите поправки привилегироват магистратите.

"По закон при редица длъжности в държавната администрация, заемащите ги, след приключване на мандат, могат да се върнат на същите или на равни по степен длъжности", каза президентът и напомни, че по време на мандатна длъжност не се извършва атестация, а "без атестация няма кадрово развитие", обясни държавният глава.

Президентът аргументира и наложеното от него вето на Закона за опазване на околната среда. "Никога не съм бил против бързото изграждане на важните инфраструктурни проекти, но те трябва да стават при добра законност. Вярвам, че законодателят ще предостави такива условия, така че да имаме и две съдебни инстанции, и зачитане на законността", каза Румен Радев.

Помолен да коментира мотивите си за назначаването на Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация, президентът заяви: "Убеден съм, че в КЗД трябва да има представител на хората с увреждания. Петър Кичашки е доказал, че защитава ефективно техните права и има чисто съдебно минало." Румен Радев напомни, че имената на номинираните за членове на КЗД са били предварително оповестени на 21 юли, а до момента на избора му срещу назначаването на Петър Кичашки не е постъпил сигнал.

Във Варна президентът пожела на Военноморските сили да не забравят важната и отговорна мисия, с която са натоварени и да утвърждават статута и самочувствието на България като морска държава. Румен Радев пожела на военните моряци също така нова техника и ресурси, както и условия за пълноценна подготовка,  съответстващи на важната им професия.

Споделяне

Още от България