Радев: Примерът на Борисов да се крие зад отпуски и болнични е заразен и за подчинените му

"Смените са логични, нулева толерантност към корупцията"

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Примерът на бившия премиер Бойко Борисов да се крие зад отпуски и болнични е заразен и за неговите подчинени, коментира държавният глава Румен Радев по повод излезлите в неплатени отпуски шефове на ДАНС и "Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Димитър Георгиев и Атанас Атанасов.

В сряда стана ясно, че двамата са си прекратили отпуските, които първоначално бяха до септември, и са поискали среща със служебния премиер Стефан Янев, която им е била отказана.

Към момента обаче няма яснота дали двамата ще бъдат отстранени от постовете си, но силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков обясни, че не може да работи с тях.

"По закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация и към председателя на Народното събрание, и към министър-председателя и към президента. Това изискване на закона в много от случаите не е изпълнявано и това може лесно да се докаже. Очевидно примерът на бившия министър-председател, който обича да се крие зад отпуски и болнични, е твърде заразен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия", каза Радев.

Бившият премиер Бойко Борисов също излезе в отпуск след изборите, а след време и в болнични заради футболна контузия.

Според Радев абдикацията от отговорност към националната сигурност от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е към бившия министър-председател Бойко Борисов, а не към България.

Той допълни обаче, че при него не е постъпвало предложение за освобождаването им, защото решението е на изпълнителната власт.

"Тук не става въпрос за уволнения и рокади, а за принципи, трябва да има прозрачност, отчетност и отговорност – нулева толерантност към престъпност и нелоялност, не към мен, към България", каза президентът.

Относно рокадите при областните управители, Радев каза, че те работят с изпълнителната власт и промените също са логични.

"Когато назначавах служебното правителство аз дадох своите кратки указания – честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот. Предполагам, че това са логични действия", посочи държавният глава.

Радев посочи, че два месеца са твърде малко време, за да може служебното правителство да направи големи промени, но е важен сигналът, който се дава – укрепване на държавността.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?