Радев: Прокуратурата се очертава като политически играч и дава тон за погазване на закона

"Държавното обвинение действа с прийомите на жълтите медии“ (видео)

Румен Радев, сн.БГНЕС

Прокуратурата дава тон за погазване на закона – не спазва следствената тайна, произволно решава кое е "висок обществен интерес" и кое – не, и навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет, коментира президентът Румен Радев в сряда. 

Според него прокуратурата все повече се очертава като политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера.

За първи път държавният глава коментира и разпространената от специализираната прокуратура комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов отговори на Радев:

"Мисля, че този път фактите са такива, че колкото по-малко мълчат и не говорят - толкова са заседнали в тресавището, те вече никога не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти" .

Прийомите на жълтите медии 

Радев каза, че е тревожно държавното обвинение да "говори с гласа и да действа с прийомите на жълтите медии".

"В България дали някой е виновен решава съдът", посочи президентът. 

По думите му в последно време твърденията на държавното обвинение се огласяват едва ли не като присъда.

На въпрос вярва ли на Пламен Узунов, президентът отговори, че не може да съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация.

"Очаквам всички данни да излязат и от прокуратурата, очаквам разбира се, да се произнесе и съда. В моя екип има стабилност, защото хората работят по ясни цели...Очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства. Където "свинските черва" водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителството, каза Румен Радев. 

"Затова трябва ние, като общество, да отстояваме законността и принципите на правовата държава. Днес това зависи от българите и от независимия български съд".

Той добави, че в екипа му има стабилност, защото хората работят по ясни цели и те са изцяло в обществен интерес.

"Гешев брани правителството, а не закона

Без да назовава имена, Радев каза, че е ясно кой има интерес от отвличане на вниманието от записа с гласа на премиера и снимките от спалнята му.

Той отново призова за независима експертиза на скандалния запис със силно наподобяващия глас на Борисов. 

"Нуждаем се от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя", посочи Радев.

Той коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че "скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата".

"С това признава, че ще брани правителството, а не закона. Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона. Тя не спазва следствената тайна. Произволно решава кое е с висок обществен интерес и кое не е. Навлиза в сферите на други институции, без необходимите правомощия и капацитет, да речем работата на правителството за преодоляване на кризата с Covid-19", посочи Радев.

Държавният глава направи изявление пред журналисти преди участието си в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт".

Споделяне

Още по темата

Още от България