Радев се представи в Македония като рокер, гмуркач и пилот

Летенето не е само символ на прогреса и изследване на границите на човешките възможности, а магия, казва президентът пред агенция МИА

Радев се представи в Македония като рокер, гмуркач и пилот

В интервю за агенция МИА, чийто пълен текст ще бъде публикуван в неделя, българският президент Румен Радев откри за македонската общественост някои по-малко известни факти за себе си, за желанията си, за това какво му липсва, пише агенция МИА, представяйки президента като пилот, гмуркач, рокер, военен.

В интервюто, цитирано от БТА, той казва, че летенето винаги му липсва.

Откакто станал президент, пилотирал само два пъти - веднъж по покана на американските военновъздушни сили с легендарния изтребител Ф-15 и втори път по покана на френския президент Еманюел Макрон, когато пилотирал френски изтребител.

"За мен летенето не е само символ на прогреса, нито е изследване на границите на човешките възможности, това е магия и този, който веднъж е завладян от тази магия, завинаги я запазва в сърцето си. Летенето е любов и красота, начин да преоткриваш себе си отново и отново", казва президентът Радев.

Запитан кой от постовете му изглежда по-лесен - да командва военновъздушните сили, или да е президент, Радев отговаря, че и двете са много важни и много отговорни служби.

Казва, че е много трудно да се съчетаят семейните и държавните задължения, но е важно да има любов и разбиране - тогава всички проблеми се решават.

Президентът Радев признава, че знае много за Македония, много е учил за нея, но за съжаление, е за пръв път в страната.

"Това е много пропуснато време и трябва да го наваксам. Македония е една прекрасна страна, с невероятни хора", казва българският президент в интервюто за МИА, изразявайки надежда, че в бъдеще ще я посещава по-често.

Президентът завършва с това, че е обещал на македонския си колега Георге Иванов да се видят през лятото на Охридското езеро, което за него е "голяма мечта".

България е подкрепяла неизменно Република Македония в най-тежките ѝ моменти. Нашата обща цел е възможно най-скоро да видим Република Македония в НАТО и Европейския съюз - това послание отправи  Радев на срещите си с политически лидери в Скопие.

Той се срещна с председателите на ВМРО-ДМПНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Християн Мицкоски и Али Ахмети, в рамките на двудневното му официално посещение в Скопие.

Румен Радев призова политическите лидери в Македония да постигнат единство и обединение по отношение на стратегическите цели на страната, въпреки различията във вижданията си във вътрешнополитически план.

На срещите бяха обсъдени и аспекти от двустранните отношения на Република България и Република Македония и перспективите на прилагането на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете страни.

“Вярвам, че в най-кратък срок ще видим как хората от двете страни на общата ни граница пътуват бързо и удобно, правят бизнес, инвестират и строят свободно и си сътрудничат интензивно в културата, образованието и науката”, заяви държавният глава.

В петък Радев се срещна и с македонския си колега Георге Иванов, който призова двете страни да подпишат и договор за стратегическо партньорство, след като през лятото парафираха подобен документ за добросъседство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?